Hlavní obsah

Microsoft má v USA doplatit na daních 668,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Když finanční úřad doměří daně, nedělá to radost nikomu. A je úplně jedno, zda se bavíme o tisícovkách, či desetitisících. Americký daňový úřad (IRS) chce však po Microsoftu doplatit takovou částku, že se z ní tají dech. Za roky 2004 až 2013 by měl americký softwarový gigant doplatit 28,9 miliardy USD, tedy v přepočtu 668,6 miliardy Kč. Částka by se měla navíc ještě navýšit o penále, upozornila agentura Reuters.

Foto: Joan Mateu Parra, ČTK/AP

Logo Microsoftu

Článek

Kontroloři IRS uvedli, že doměření daně v USA souvisí s tím, jak firma rozdělovala svůj zisk mezi různé země a jurisdikce. O případu podle agentury Reuters informoval přímo Microsoft, který s doměřením daně nesouhlasí.

Softwarový gigant tvrdí, že vždy respektoval pokyny IRS a pravidelně řádně hradil veškeré dlužné daně, jak v USA, tak i v ostatních částech světa.

Největší herní obchod jde do finále. Microsoft chce převzít Activision Blizzard tento týden

Hry a herní systémy

Proběhne důkladný audit

Zástupci společnosti také zdůraznili, že kontrola se týká opravdu jen uvedeného daňového období, nikoliv současného hospodaření firmy. Na svém oficiálním blogu společnost také podotýká, že od doby zpětného období provedla zásadní změny ve svých daňových postupech v souvislosti s novými zákony, které zavedl bývalý prezident Donald Trump.

S ohledem na protesty Microsoftu vůči vyměřené sumě by měl nyní proběhnout důkladný audit. Softwarový gigant počítá, že by se mu mělo podařit celkovou částku požadovanou IRS snížit minimálně o deset miliard dolarů (233,4 miliardy korun).

Agentura Reuters poukázala na fakt, že finanční kontroloři dlouhodobě bojují s velkými korporacemi kvůli tomu, že údajně neplatí ve vyspělých zemích dostatečné daně. Giganti jsou často kritizováni za to, že vykazují nižší zisky v zemích s vyšším zdaněním, aby tak minimalizovali své daně.

Microsoft se nedostává do křížku s úřady letos poprvé. V červnu se podnik dohodl s americkou Federální obchodní komisí (FTC) na urovnání sporu ohledně nezákonného shromažďování údajů o dětech, které využívaly služby Xboxu. Microsoft to ale stálo 20 milionů dolarů (466,8 milionu korun podle aktuálního kurzu).

Spor o data dětí je v USA u konce. Microsoft zaplatí pokutu 442 milionů

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

TikTok dostal v EU miliardovou pokutu

Čínská sociální síť TikTok dostala v Evropské unii pokutu ve výši 345 milionů eur (8,45 miliardy Kč) za to, že při zpracovávání osobních údajů dětí porušovala...

Výběr článků

Načítám