Hlavní obsah

Největší herní obchod jde do finále. Microsoft chce převzít Activision Blizzard tento týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmond

Microsoft se chystá dokončit největší herní obchod v historii ještě v průběhu tohoto týdne, za 69 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč) koupí herní studio Activision Blizzard. Čeká se už jen na povolení britského antimonopolního úřadu (CMA), který však již minulý měsíc naznačil, že dá obchodu zelenou.

Trailer ke hře Diablo IVVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Svůj záměr o koupi Activisionu oznámil Microsoft již zkraje loňského roku. Doposud však nebyla celá transakce dokončena, protože se čekalo na požehnání regulátorů na jednotlivých trzích.

Americký softwarový gigant kvůli tomu dělal celou řadu ústupků. Uzavřel licenční smlouvy o poskytování her s dalšími firmami – například se společností Nvidia, ukrajinskou firmou Boosteroid či japonskou společností Ubitus.

Microsoft dělá ústupky, aby mohl dokončit největší herní obchod

Hry a herní systémy

Nejnovější ústupky

Díky nim letos v květnu získal požehnání Evropská komise (EK) a v červenci následně i od regulátora v USA. Posledním orgánem, na který se čeká, je právě CMA. Britský antimonopolní úřad ale již v druhé polovině září naznačil, že nejnovější ústupky „otevírají dveře ke schválení dohody“.

V rámci ústupků by měl Activision Blizzard prodat svá streamovací práva mimo Evropu konkurenční společnosti Ubisoft Entertainment. Práva by měla platit pro veškeré stávající a budoucí hry vydané během následujících 15 let, a to ve verzích pro klasické počítače i herní konzole.

„V porovnání s původní dohodou nezíská v tomto případě Microsoft kontrolu nad cloudovými právy na herní produkty Activision Blizzardu. V praxi tak Microsoft nebude moci omezovat trh tím, že hry nabídne pouze v rámci své cloudové herní služby nebo jednotlivé tituly odepře konkurentům,“ stojí v prohlášení CMA.

Očekává se, že britský regulátor se vyjádří ještě v tomto týdnu. Pokud dá obchodu CMA zelenou, je Microsoft připraven akvizici okamžitě dokončit, serveru The Verge se podařilo zjistit, že finalizace obchodu je prozatím naplánována na pátek 13. října.

Zhatit tyto plány může patrně už jen zamítavý postoj CMA.

Řada populárních her

Pokud americkému softwarovému gigantu regulační úřad nakonec skutečně ustoupí, půjde o největší koupi všech dob v celé historii videoher. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se Microsoft proměnil v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadil by se tak těsně za společnosti Tencent a Sony.

Microsoft by se stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Upoutávka na hru Call of Duty: Black Ops - Cold WarVideo: Activision/Treyarch, Raven Software, Beenox

Apple, TikTok i Facebook. Pod drobnohledem EK bude šest IT gigantů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám