Hlavní obsah

Masakr v Buči byl poslední kapkou. Americké koblihy v Rusku končí

Charlotte/Mosvkva

Americký řetězec prodejen s koblihami Krispy Kreme byl jednou z kritizovaných společností, které navzdory válce na Ukrajině neukončily svoje podnikatelské aktivity v Rusku. Hackeři z hnutí Anonymous jim dokonce vyhrožovali, že se Krispy Kreme stane terčem kybernetických útoků. Po masakru civilistů v Buči se ale řetězec se sídlem v Severní Karolíně rozhodl Rusko definitivně opustit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Měl prostřelenou hlavu, byl zohavený, mučili ho, popisuje obyvatelka Buči, jak našla svého zabitého manželaVideo: Reuters

 
Článek

„Zcela rušíme naše podnikání v Rusku. Očekáváme, že všechny naše franšízové obchody budou ve velmi blízké době uzavřeny,“ stojí v prohlášení společnosti Krispy Kreme na Twitteru.

Stalo se tak pouhý den poté, co hackeři z hnutí Anonymous zveřejnili seznam společností podnikajících v Rusku, které chtějí zničit. Seznam byl zveřejněn poté, co svět obletěly fotografie a videa masakru v Buči.

„Jaké další důkazy potřebují nadnárodní společnosti, které v Rusku stále dělají ‚krvavé obchody‘. Pokud je pro vás obtížné opustit okamžitě Rusko, pak pro nás bude snadné vás zapojit do kampaně #OpRussia,“ varovali hackeři na Twitteru.

Právě hashtagem #OpRussia se označují příspěvky týkající se kybernetických útoků proti ruským cílům.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

Řetězec Krispy Kreme se přitom vůbec netají tím, že jejich odchod souvisí s masakrem v Buči a výzvou hackerů. Zaměstnanci americké společnosti totiž na výzvu hackerů reagovali přímo na Twitteru: „Celou situaci bereme velmi vážně.“

Seznam nadnárodních společností, které navzdory uvaleným sankcím působí stále v Rusku, je poměrně obsáhlý. Hackeři na Twitteru zveřejnili seznam jako krátké video, v němž popisují i podnikatelskou aktivitu, kterou dané společnosti v největší zemi na světě stále ještě vyvíjejí.

Mezi tyto společnosti patří přední technologičtí giganti, ale například i aerolinky. Z těch známějších je řeč například o firmách Lenovo, Acer, Asus, Atos, Check Point, Emirates Airlines, Huawei, Kery Group, Metro AG, MSI, Raiffeisen Bank, Ritter Sport, Turkish Airlines, Tencent či Xiaomi.

Masakr v Buči

První záběry z ulic Buče obletěly svět už v pátek, stalo se tak krátce po osvobození města ukrajinskými silami.

Během víkendu byly zveřejněny další fotografie a nahrávky dokumentující ruské zacházení s civilisty. Podle starosty Anatolije Fedoruka musely být pohřbeny do masového hrobu stovky lidí.

Ruská strana se snaží obvinění rozporovat. Tvrdí třeba, že její jednotky opustily Buču ještě 30. března a těla mrtvých se objevila až o čtyři dny později.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Tělo zavražděného civilisty v Buči.

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Twitter si došlápnul na Anonymous

Sociální síť Twitter zablokovala v sobotu jeden z účtů hackerského hnutí Anonymous. Zástupci Twitteru oficiálně nezdůvodnili, proč k blokaci došlo. Hnutí...

Výběr článků

Načítám