Hlavní obsah

Kryptoměny představují riziko, varují američtí regulátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké regulační orgány vydaly první společné varování bankám před riziky spojenými s trhem kryptoměn. Podle jejich vyjádření se mají mít banky na pozoru před možnými podvody, právní nejistotou a zavádějícími informacemi od firem obchodujících s digitálními aktivy. Ve společném prohlášení to uvedly americká centrální banka (Fed), Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) a Úřad pro kontrolu měny (OCC).

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Banky by si také měly dát pozor na riziko rozšíření nákazy z tohoto sektoru, uvedly regulační úřady. Dodaly, že pečlivě sledují aktivity bank na trhu kryptoaktiv. Zpráva přichází dva měsíce poté, co krach obchodní platformy FTX vyvolal v odvětví kryptoměn šok.

Regulátoři také uvedli, že vydávání nebo držení tokenů, tedy kryptoaktiv představujících digitální mince, které jsou uložené ve veřejných decentralizovaných sítích, je s vysokou pravděpodobností v rozporu s bezpečnými a spolehlivými bankovními praktikami. Banky byly také vyzvány, aby podnikly kroky, které by jim umožnily vyhnout se tomu, že se problémy na trhu s digitálními aktivy rozšíří do finančního systému. Je důležité, aby se rizika spojená s odvětvím kryptoaktiv, která nelze zmírnit nebo kontrolovat, nepřenášela do bankovního systému, uvádí se v prohlášení.

Společný postup regulačních úřadů přichází po měsících váhání amerických orgánů pro dohled nad finančním sektorem s vydáním jednotných pokynů ke kryptoměnám, přestože banky žádaly regulátory o jasnější rady, upozornil server BBC.

Objem obchodů s kryptoměnami loni klesl o čtvrtinu na 3,5 miliardy Kč

Internet a PC

Pád bitcoinu i dalších kryptoměn

Kryptoměnovým odvětvím otřásl listopadový krach společnosti FTX, která byla druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí byla vstupní branou na trh s digitálními aktivity.

Příkladem budiž výrazný propad bitcoinu. Ještě před krachem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Ve úterý dopoledne činil kurz pouze 382 340 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 003 990 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried v úterý odmítl obvinění, že zákazníky a investory podvedl. Jeho dva z nejbližších kolegů již přiznali vinu a spolupracují při vyšetřování.

Jsem nevinný, odmítl vinu za miliardový podvod zakladatel burzy FTX

Internet a PC

Reklama

Související články

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič považuje bitcoin za fenomén, který boří hranice techniky i financí. Jedním dechem ale dodává, že fungování...

Kyberpodvodníci sázejí na hloupost

Šéf oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký Právu popsal nebývalý nárůst podvodů na internetu v posledních měsících a hlavně teď před...

Výběr článků

Načítám