Hlavní obsah

Drobní investoři drží historicky největší podíl bitcoinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Drobní investoři drží historicky největší podíl kryptoměny bitcoin. Podle údajů společností GlassNode a IntoTheBlock, na které se odvolává server Yahoo Finance, ho mají v rukou zhruba 17 procent. GlassNode definuje drobného investora jako držitele jakékoli kryptoměnové peněženky s méně než deseti bitcoiny. Jedna mince má aktuálně hodnotu 384 890 Kč, celá peněženka tedy více než 3,8 milionu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Procento bitcoinů, které se nehýbalo po dobu nejméně jednoho roku, bylo podle údajů firmy IntoTheBlock v pondělí také rekordně vysoké. Tvořilo téměř 70 procent z celkového počtu této nejznámější kryptoměny.

„Ještě to není dokonalé, ale na 12 let staré aktivum solidní a rozhodně se to ubírá správným směrem,“ napsal na Twitteru blockchainový analytik z firmy Reflexivity Research Will Clemente. Zásoba bitcoinů se podle něj časem rozptýlí, zatímco běžná měna se bude soustřeďovat v rukou takzvaných velryb, jak se přezdívá velkým investorům.

Většinu bitcoinů podle některých zpráv před dvěma lety kontrolovala pouhá dvě procenta kryptoměnových peněženek. To vyvolávalo kritiku, že vlastnictví měny navržené tak, aby ji nikdo - ani její tvůrce nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády - nemohl ovlivňovat, padělat, zabavovat účty či ovládat její peněžní toky nebo způsobovat inflaci, je v praxi koncentrované v rukou velkých hráčů.

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

Příští finanční krize

Indická centrální banka ve středu varovala, že příští finanční krize vzejde ze světa soukromých kryptoměn. Banka dlouhodobě prosazuje názor, že kryptoměny by měly být zakázány, protože podle ní nemají žádnou vnitřní hodnotu a představují rizika pro makroekonomickou a finanční stabilitu.

Kurz bitcoinu – a potažmo celého světa kryptoměn – se v posledních týdnech pohybuje na nejnižších hodnotách od konce roku 2020. Pád byl zapříčiněn především krachem kryptoburzy FTX. Ještě předtím se bitcoin obchodoval za 522 150 Kč, aktuálně je to ale pouze 384 890 Kč.

Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 076 440 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Hrozí mu 115 let vězení. Zakladatele kryptoburzy FTX budou soudit v USA

Internet a PC

Reklama

Související články

Kyberpodvodníci sázejí na hloupost

Šéf oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký Právu popsal nebývalý nárůst podvodů na internetu v posledních měsících a hlavně teď před...

Výběr článků

Načítám