Hlavní obsah

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič považuje bitcoin za fenomén, který boří hranice techniky i financí. Jedním dechem ale dodává, že fungování nejznámější kryptoměny na světě nese všechny rysy pyramidové hry. Článek Lukačovič publikoval v úterý na nové platformě Seznam Médium.

Foto: repro medium.seznam.cz

Článek o bitcoinu Ivo Lukačoviče na nové platformě Seznam Médium

Článek

„Jeho cena je zcela náhodná, jako investiční aktivum nemá fundamentální hodnotu a jeho fungování nese všechny rysy pyramidové hry. Přesto se z něj stal neskutečný kulturní fenomén bořící hranice techniky i financí,“ shrnul Lukačovič, co si myslí o bitcoinu, hned v úvodu svého článku na právě spuštěné službě Seznam Médium.

Sám přitom přiznává, že kdysi investici do bitcoinu zvažoval. „A tak jsem začal studovat, hledat co nejvíc informací. Přečetl jsem několik knih. Mluvil jsem s lidmi, kteří bitcoin znají a pravidelně do něj investují. Dokonce jsem si prostudoval části zdrojového kódu,“ připustil majitel společnosti Seznam.cz.

Zveřejnil i seznam deseti věcí, které by měl každý vědět ještě předtím, než začne o investici do nejznámější kryptoměny na světě zvažovat. Ve výčtu se zaměřuje například na to, jak bitcoin neuspěl jako platidlo, že nejde o žádné digitální zlato či že tato kryptoměna žije jen z přílivu kapitálu.

Pád FTX bude tlačit cenu bitcoinu dolů, přiláká to nové investory

Internet a PC

„Současný monetární systém rozhodně není dokonalý. Ale je jediný, který máme. Představa, že tak složité problémy, jako je například inflace, se nám podaří vyřešit tak jednoduchou cestou, jakou je bitcoin, je naprosto naivní,“ uzavřel Lukačovič.

Nová platforma Seznam Médium

Článek s titulkem „To hlavní, co potřebujete vědět o bitcoinu“ publikoval v úterý na nové platformě Seznam Médium, která nabízí komukoliv prostor pro publikování autorských článků a komentářů. Služba je určena jak odborníkům a již publikujícím autorům, tak široké veřejnosti a umožňuje vytvoření vlastního redakčního prostoru. „Po diskusním modulu je to další krok v naší strategii socializace a platformizace Seznamu,“ řekl člen představenstva Seznam.cz Matěj Hušek.

Všechny texty, které uživatelé nahrají do Seznamu Médium, se okamžitě objeví na jejich autorských profilech, které budou veřejně dostupné. „Příspěvky budou následně procházet naši editoři a ty nejlepší zařadí do algoritmicky doporučovaného Newsfeedu. Články se tak dostanou na naši domovskou stránku,“ vysvětlil fungování služby Martin Štverák, produktový manažer Seznam.cz.

Foto: repro medium.seznam.cz

Nová platforma Seznam Médium.

Editoři přitom nebudou zasahovat do obsahu jednotlivých textů, ale budou s autory komunikovat v případě výskytu hrubých gramatických chyb či porušení dodržování podmínek služby. „Na platformě Seznam Médium bude možné publikovat i takové texty, které jejich autor zveřejní jinde v online i offline prostoru. Musí se však jednat o příspěvky autorské, nikoli převzaté. Všichni zapojení autoři budou mít od Seznamu k dispozici sadu fotografií, kterou budou moct využívat k vizuálnímu oživení svých příspěvků,“ doplnila mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

„V případě, že články jednoho autora získají dohromady přes 100 000 zobrazení, může se takový autor zapojit do partnerského programu Seznamu a svůj obsah monetizovat. Rozdělíme se s ním o příjmy z reklamy zobrazené u jeho článků,“ prohlásil Jiří Vítek, ředitel divize obsahových služeb a sociálního ekosystému.

Počet článků na jednoho autora není nijak omezený a všechny mohou být zařazeny do konkrétních obsahových a tematických kategorií, které budou postupně přibývat spolu s obsahem.

Propojovat lidi pomáhá umělá inteligence, v Seznamu šetří čas i peníze

Internet a PC

Reklama

Související články

Seznam.cz loni zvýšil zisk o pětinu

Internetová společnost Seznam.cz zaznamenala v loňském roce meziroční nárůst v zisku o více než 22 procent na 1,961 miliardy korun před zdaněním. Tržby se...

Výběr článků

Načítám