Hlavní obsah

Obrovský generační skok. PlayStation VR2 přináší věrnější zážitek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věrnější zážitek, pohodlnější použití, a přitom stále rozumná cenovka. Tak by se dala ve zkratce vystihnout nová generace virtuální reality PlayStation VR2, se kterou se letos snaží společnost Sony oslovit hráče. V praxi překonává první generaci headsetu prakticky ve všech ohledech.

Představení headsetu PlayStation VR2Video: archiv výrobce

 
Článek

PlayStation VR, která vstoupila na trh už v roce 2016, funguje s redukcí také na nejnovějším PlayStationu 5, ale není potřeba zdůrazňovat, že za více než šest let značně zestárla. Právě proto nyní přichází na pulty obchodů PlayStation VR2, prodávat se začne už příští týden ve středu.

Cena samotného setu VR2 byla stanovena na 14 990 Kč. Balík, který navíc bude obsahovat hru Horizon VR: Call of the Mountain, pak vyjde na 16 290 Kč. VR2 je určena jen pro poslední PlayStation 5, na starších verzích nefunguje. Konzole se prodává za necelých 13 tisíc korun.

Věrnější obraz, sledování očí

Novinka nabízí výrazně věrnější herní zážitek, což je zásluha především extrémně jemného displeje. V praxi máte v brýlích stejný počet pixelů jako na velkém televizoru. Použitá OLED obrazovka se pyšní standardem 4K, pro každé oko je tak určena plocha o velikosti 2000 × 2040 pixelů.

PlayStation VR nabízel rozlišení pouze Full HD, ve srovnání s původní soupravou tedy novinka nabízí více než čtyřnásobné rozlišení. Velkou výhodou je také vysoká obnovovací frekvence 120 snímků za sekundu, díky které je obraz velmi plynulý.

Souprava PlayStation VR2 totiž sleduje hráče i ovladače čtyřmi kamerami vestavěnými přímo v soupravě. Právě díky tomu se ve hře okamžitě projeví všechny pohyby i to, kam se díváte, aniž by bylo nutné připojovat externí kameru.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Helma PlayStation VR2

Funkce sledování očí taktéž sleduje váš pohled při míření nebo rozhlížení kolem a pokročilé techniky foveálního vykreslování úpravou rozlišení dále vylepšují dojem z toho, co vidíte. V praxi tak bude to, na co se zrovna díváte, vždy ostré a výrazné.

Integrace kamer značně usnadňuje použití v domácnostech, nejste totiž vázáni na žádnou kameru na televizoru, jako u předchůdce. Potřeba je herní prostor o velikosti alespoň 2 × 2 metry. Pokud bude menší, budou některé funkce v určitých titulech omezeny. Nejlepších zážitků dosáhnete v režimu Na celý pokoj, jednoduše jej namapujete prostřednictvím headsetu přímo do konzole.

Parametry headsetu PlayStation VR2

OLED displej

Rozlišení panelu 2000 × 2040 na oko

Obnovovací frekvence panelu 90 Hz, 120 Hz

Nastavitelná separace čoček

Zorné pole přibližně 110 stupňů

Šestiosý systém snímání pohybu (tříosý gyroskop, tříosý akcelerometr)

IR snímač přiblížení

4 kamery pro sledování headsetu

Feedback vibrace na headsetu

Zapojení do PS5 skrz USB typu C

Vestavěný mikrofon, stereofonní konektor pro sluchátka

Výhodou je i připojení jediným USB-C kabelem, což je přeci jen pohodlnější řešení než v případě předchůdce, který potřeboval v podstatě dva kabely. Tímto kabelem je mimochodem veden i zvuk. Sluchátka, která jsou součástí balení, se jednoduše nacvaknou přímo na konstrukci helmy.

V souvislosti se zvukem se sluší vyzdvihnout technologii Tempest 3D Audiotech. Díky ní jste schopni přesně určit, odkud se ozývá zvuk. Lépe se tak zorientujete ve virtuálním světě. Střelba i kroky – přesně víte, odkud nepřátelé a další plíživé hrozby přicházejí.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Helma PlayStation VR2

Parametry ovladačů Playstation VR2 Sense

Tlačítka vpravo: PS tlačítko, tlačítko Options (nastavení), kruh/kříž, R1, R2, pravá páčka / R3

Tlačítka vlevo: PS tlačítko, Create (vytvořit) tlačítko, trojúhelník / čtverec, L1, L2, levá páčka / L3

Šestiosý systém snímání pohybu - tříosý gyroskop + tříosý akcelerometr

Detekce pohybu prstu

Efekt zpětné vazby na tlačítkách R2/L2

Haptická zpětná vazba

USB Type-C Port

Bluetooth Ver5.1​

Vestavěná lithium-iontová dobíjecí baterie

Špičková ergonomie

Velkou pochvalu si páni inženýři ze Sony zaslouží za celkovou ergonomii. Novinka je v první řadě lehčí (560 g vs. 600 g). Nemusí se to na první pohled zdát, ale po pár hodinách hraní je rozdíl pár desítek gramů skutečně znát.

Rozměry PlayStationu VR jsou 187 × 185 × 277 mm, v případě PlayStationu VR2 pak 212 × 158 × 278 mm. Podle tabulkových specifikací se nemusí zdát, že je novinka kompaktnější, ale když si obě dvě helmy postavíte vedle sebe, rozdíl již poznat jde.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Porovnání první a druhé generace virtuální reality od PlayStationu

Na výborné ergonomii se podepisují také nové ovladače. První generace systému PlayStation VR využívala pohybové ovladače Move, které svým vzhledem mohly připomínat kouzelné hůlky se světelnou bambulkou na vršku. Novinka má proti tomu kopulovitý tvar, který obepne celou ruku jako zápasnické rukavice. Na rozdíl od nich je však celá konstrukce daleko vzdušnější.

Kromě změny designu přibyla i hromada dalších vylepšení. Po vzoru gamepadů zvaných DualSense, které jsou určeny výhradně pro televizní konzoli PlayStation 5, totiž novinka dostala adaptivní triggery a haptickou odezvu. Uživatelé tak hru doslova vnímají svými prsty.

Hry, hry, hry. Horizon jako vlajkový titul

A tím se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – ke hrám. Bez dostatečného množství titulů totiž nemá sebelepší virtuální realita jakoukoliv šanci na úspěch. Toho jsou si vědomi pochopitelně i lidé v Sony, a tak start nové generace PlayStationu VR nijak nepodcenili. Těšit se můžete na VR updaty oblíbených titulů, jako je No Man’s Sky, Resident Evil Village a Gran Turismo 7. Chybět nebude ani československá stopa – Beat Saber.

V den premiéry budou k dispozici bezmála čtyři desítky titulů, patří mezi ně Before Your Eyes, Kayak VR: Mirage, Pavlov VR, Puzzling Places, Song in the Smoke: Rekindled, Synth Riders: Remastered Edition, Thumper, NFL Pro Era, What the Bat?, Rez Infinite, Tetris Effect, Creed Rise to Glory: Championship Edition či The Last Clockwinder.

Horizon VR: Call of the Mountain pro PlayStation VR2Video: archív tvůrců

Stěžejním dílem je přitom již zmiňovaný Horizon VR: Call of the Mountain, který naplno ukazuje, co všechno nová generace virtuální reality od Sony umí. Tomuto titulu se budeme věnovat na Novinkách v samostatné recenzi. Už nyní ale můžeme prozradit, že se můžete těšit na majestátní svět, ze kterého se tají dech.

Na rozdíl od Horizon Forbidden West přináší Call of the Mountain nový příběh, ve kterém ale pochopitelně nebude chybět ani setkání s hlavní hrdinkou Alloy. Vydat se do divočiny můžete nyní doslova sami osobně, avšak pohodlně z pohodlí svého obýváku.

Závěr

Nová generace virtuální reality PlayStation VR2 přináší především věrnější zážitek z jednotlivých titulů, užijete si ho přitom svým zrakem, sluchem i hmatem. Když si novou generaci poprvé nasadíte na hlavu, uvědomíte si, jak se za šest let celý svět virtuální reality posunul směrem kupředu.

Jak si stojí proti konkurenci? Na trhu je celá řada zajímavých headsetů pro virtuální realitu. Oculus Quest 2, za kterým stojí společnost Meta, se dá v obchodech pořídit už za 12 490 Kč. Pokročilejší set HTC Vive Pro 2 nabízí výrazně vyšší rozlišení, dovede lépe zachytit člověka v prostoru a láká i na řadu dalších vylepšení. Cenovka však již poskočila na 31 990 Kč.

Ani jeden ale není možné použít s konzolí PlayStation. Jsou určeny především pro počítače se systémem Windows.

Jedna hra, nebo dvě? PlayStation 5 se dá letos sehnat levněji

Hry a herní systémy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sony PlayStation VR2

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám