Hlavní obsah

Po iPhonech i Macbooky. Apple rozšířil možnost opravy doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Společnost Apple dlouhá léta čelila kritice za to, že její zařízení si lidé nemohou opravit snadno doma. V letošním roce se to však rozhodl americký podnik změnit – po iPhonech si majitelé budou moci doma opravit i některé MacBooky.

Představení MacBooku Pro od Applu (2021)Video: archív výrobce

 
Článek

O možnosti oprav svépomocí informoval Apple již loni před Vánocemi. „Oznamujeme příchod služby Self Service Repair, která zpřístupní originální díly a nástroje Applu zákazníkům, kteří si opravy zvládnou provést sami,“ uvedli tehdy zástupci amerického technologického gigantu.

V první polovině roku byla tato služba skutečně spuštěna, avšak zatím pouze pro iPhony řady 12 a 13, a také pro nejnovější iPhone SE 3, který se začal prodávat letos v dubnu.

Teprve tento týden v úterý se program rozšířil o avizované MacBooky s čipem M1, konkrétně jde o modely MacBook Air a MacBook Pro, které se na pultech obchodů objevily koncem roku 2020. Na nejnovější MacBooky s čipem M2 a stolní počítače se tedy zatím možnost oprav svépomocí nevztahuje.

Lidé musí mít právo na opravu výrobků, burcuje Evropský parlament

Hardware

V plánech je i Evropa

Sluší se také podotknout, že program Self Service Repair je v současnosti k dispozici výhradně v rámci Spojených států. Apple nicméně přislíbil, že ještě v letošním roce jej rozšíří také do Evropy, konkrétnější informace ale nejsou k dispozici.

V USA si lidé mohou kromě náhradních dílů zakoupit klidně i celé opravárenské sady. Aby Apple nenutil jedince pořizovat nákladné nářadí, které by jinak použili pouze k jedné opravě, nabízí jim také možnost pronájmu. Ten vyjde na 49 dolarů (1220 Kč), přičemž lidé budou za tento poplatek mít opravárenskou sadu k dispozici po dobu jednoho týdne.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPhony, MacBooky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám