Hlavní obsah

Na řadě jsou iPhony. Apple se připravuje na jednotnou nabíječku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple zatím nechává plány Evropské unie na zavedení jednotné nabíječky bez komentáře, ve skutečnosti se však podnik na celý proces pomalu připravuje. S požadovaným konektorem USB-C si rozumí iPady i MacBooky, například iPhony jsou ale stále ještě věrné rozhraní lightning.

Foto: archív výrobce

Nabíječka MagSafe 3 od Applu.

Článek

Evropská unie se v minulém týdnu dohodla, že v členských státech zavede jednotnou nabíječku pro elektroniku. Všechna nová zařízení by tak měla využívat rozhraní USB-C.

Problém to představuje především pro americkou společnost Apple, která jednotný standard dlouhodobě odmítala. Alespoň navenek. Ve skutečnosti se totiž podnik na přechod na nabíječky s USB-C připravuje již několik let.

Apple má problém. EU zavede jednotnou nabíječku pro elektroniku

Hardware
Foto: archív výrobce

USB-C konektor (vpravo)

Prostřednictvím konektoru USB-C se totiž nabíjejí již několik posledních let prakticky všechny nové tablety iPad. A to samé v bledě modrém platí také o loňských a letošních MacBoocích. Apple sice primárně všude vyzdvihuje svůj nový systém MagSafe 3, ale v podrobných specifikacích se dočteme, že lidé mohou nabíjet svůj stroj také prostřednictvím USB-C rozhraní.

Apple tak celou situaci u laptopů s logem nakousnutého jablka vyřešil velmi elegantně. Jednak s novými stroji splňuje chystané nařízení Evropské komise, jednak nabízí uživatelům vlastní řešení, které bude pro řadu skalních fanoušků přeci jen pohodlnější.

Rozhraní MagSafe 3 totiž využívá konektor, který se nemusí zasouvat do útrob MacBooku, místo toho se magneticky přichytne v určitém místě. Když pak neopatrně někdo zavadí o napájecí kabel, ten se odpojí, místo toho aby s sebou strhnul notebook, což se u klasických nabíječek jinak celkem běžně stává.

Foto: archív výrobce

Lightning kabel.

Jeden standard pro všechny

Mezi zařízení, která přechod na USB-C teprve čeká, patří například iPhony či sluchátka Airpods. Tyto přístroje se totiž stále ještě nabíjejí prostřednictvím rozhraní lightning. Zlom by měl nastat až na podzim roku 2024, odkdy by měla nová směrnice ohledně používání jednotných nabíječek platit.

Ještě předtím ale musí dohodu formálně potvrdit plénum Evropského parlamentu a členské státy, dle očekávání by však mělo jít spíše o formalitu. Cílem tohoto opatření je snížit množství elektronického odpadu a usnadnit používání mobilních telefonů a dalších přístrojů.

Nová pravidla se přitom nemají týkat pouze chytrých telefonů a tabletů, ale také dalších přenosných zařízení – například elektronických čteček, fotoaparátů, reproduktorů či bezdrátových sluchátek. Tato zařízení totiž nejsou vždy vybavena USB-C konektory, daleko častější je u nich starší a pomalejší standard microUSB. Ten je totiž pro výrobce lacinější.

Foto: archív výrobce

Rozhraní microUSB.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám