Hlavní obsah

Nová éra virtuální reality přichází. První pohled na PlayStation VR2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přespříští týden se začne oficiálně prodávat nová generace virtuální reality PlayStation VR2. Očekávaný herní headset už máme v redakci Novinek, abychom mohli připravit ještě před startem prodejů velkou recenzi. Nejprve se ale společně podíváme na ukázky z her i na to, co všechno novinka umí.

Představení headsetu PlayStation VR2Video: archiv výrobce

 
Článek

Japonský elektronický gigant cílí s novou virtuální helmou především na hráče, dvojka je tak primárně určena pro televizní konzoli PlayStation 5. Majitelé starších modelů mají smůlu, u PlayStationu 4 si tak herní fandové musí vystačit s první generací, která je na trhu již pěkných pár let.

Novinka nabízí výrazně věrnější herní zážitek, což je zásluha především extrémně jemného displeje. V praxi máte v brýlích stejný počet pixelů jako na velkém televizoru. Použitá OLED obrazovka se pyšní standardem 4K, pro každé oko je tak určena plocha o velikosti 2000 × 2040 pixelů.

Dodávky PlayStationu 5 zrychlují. Před Vánocemi se prodalo 7,1 milionu konzolí

Hry a herní systémy

Rychlý obraz, čtyřnásobné rozlišení

Ve srovnání s původní soupravou PlayStation VR tedy novinka nabízí více než čtyřnásobné rozlišení. Velkou výhodou je také vysoká obnovovací frekvence 120 snímků za sekundu, díky které je obraz velmi plynulý.

Souprava PlayStation VR2 totiž sleduje hráče i ovladače čtyřmi kamerami vestavěnými přímo v soupravě. Právě díky tomu se ve hře okamžitě projeví všechny pohyby i to, kam se díváte, aniž by bylo nutné připojovat externí kameru.

Funkce sledování očí taktéž sleduje váš pohled při míření nebo rozhlížení kolem a pokročilé techniky foveálního vykreslování úpravou rozlišení dále vylepšují dojem z toho, co vidíte. V praxi tak bude to, na co se zrovna díváte, vždy ostré a výrazné.

Ukázka herních funkcí headsetu PlayStation VR2Video: archiv výrobce

Haptická odezva

První generace systému PlayStation VR využívala pohybové ovladače Move, které svým vzhledem mohly připomínat kouzelné hůlky se světelnou bambulkou na vršku. Novinka má proti tomu kopulovitý tvar, který obepne celou ruku jako zápasnické rukavice. Na rozdíl od nich je však celá konstrukce daleko vzdušnější.

Kromě změny designu přibyde i hromada dalších vylepšení. Po vzoru gamepadů zvaných DualSense, které jsou určeny výhradně pro televizní konzoli PlayStation 5, totiž novinka dostane adaptivní triggery a haptickou odezvu. Uživatelé tak budou hru doslova vnímat svými prsty.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR2

Her bude dost

Se startem prodejů PlayStationu VR2 by měly být na trhu více než tři desítky her pro novou generaci virtuální reality. Vedle velkých titulů, jako je například Horizon VR: Call of the Mountain, Sony minulý měsíc avizovalo příchod řady dalších zajímavých her.

Patří mezi ně Before Your Eyes, Kayak VR: Mirage, Pavlov VR, Puzzling Places, Song in the Smoke: Rekindled, Synth Riders: Remastered Edition, Thumper, NFL Pro Era, What the Bat?, Rez Infinite, Tetris Effect, Creed Rise to Glory: Championship Edition či The Last Clockwinder.

Níže naleznete trailery šesti titulů, na které se nyní velmi těšíme:

Ukázka ze hry Cave Digger 2: Dig HarderVideo: archív tvůrců

Ukázka ze hry Before Your EyesVideo: archív tvůrců

Ukázka ze hry Garden of the SeaVideo: archív tvůrců

Ukázka ze hry BehemothVideo: archív tvůrců

Ukázka ze hry PavlovVideo: archív tvůrců

Ukázka ze hry Kayak VR: MirageVideo: archív tvůrců

Jaká bude cena?

Snad jedinou nevýhodou je, že PlayStation VR2 je určen výhradně pro televizní konzoli PlayStation 5. Prodej začne ve středu 22. února, brýle budou k mání i s ovladači za 14 990 Kč. Balík, který navíc bude obsahovat hru Horizon VR: Call of the Mountain, pak vyjde na 16 290 Kč.

K počítačům je možné připojit například Oculus Quest 2, který za 12 490 Kč nabízí přímo společnost Meta, nebo pokročilejší set HTC Vive Pro 2. Ten nabízí výrazně vyšší rozlišení, dovede lépe zachytit člověka v prostoru a láká i na řadu dalších vylepšení. Cenovka však již poskočila na 31 990 Kč.

Jedna hra, nebo dvě? PlayStation 5 se dá letos sehnat levněji

Hry a herní systémy

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Sony PlayStation VR2, VR brýle, Sony Playstation 5, Hry

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám