Hlavní obsah

Horizon Call of the Mountain nabízí dechberoucí zážitek na vlastní oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci robotických dinosaurů mají žně. Po výborné dvojce Horizonu s Aloy v hlavní roli, nyní mají možnost okusit tento svět na vlastní oči v nové virtuální realitě PSVR 2 pro Playstation 5. Call of the Mountain tak nabízí unikátní pohled na tento svět a jeho obyvatele, se kterými se hráči potkali v předchozích dílech.

Upoutávka na hru Horizon Call of the MountainVideo: Playstation

 
Článek

Hráč se ocitá v roli Ryase, který byl nejdříve zatčen, následně se dostal na svobodu, aby ho znovu chytili a dostal nabídku, která se neodmítá. Svoboda a pardon celého trestu za to, když zjistí, proč místní robotická zvěř útočí na osady. Zápletka nepatří k těm nejoriginálnějším a už vůbec ne ve srovnání s původními díly, protože dost podobnou zápletku řešili už hráči v kůži Aloy. Naštěstí se ale scenáristé hodně věnovali Ryasovi a jeho příběhovému pozadí.

Šplhání, tětiva a třeba i štětce

Ryas coby zdatný lezec zprvu jen šplhá a šplhá. První dojmy tak nebyly úplně pozitivní, protože onoho šplhání bylo doopravdy až moc a jeden by se bál jestli nebude Call of the Mountain pouze o tom. Naštěstí, jakmile už se začne hráč šplháním mírně přejídat, dostane do vínku luk a s ním přijde i první akce, včetně řešení různých hádanek.

Foto: Playstation

Ukázka ze hry Horizon Call of the Mountain

Luk coby hlavní zbraň Ryase je velice účinný a v soubojích arénového typu silně efektivní. Souboje probíhají trochu zjednodušenou formou, kdy se hráč pohybuje v kruhu kolem protivníka, uhýbá jeho útokům a následně ve vhodných momentech střílí šípy rychleji než ochránce chudých. Vhod přijde v pozdější fázi i vychytaná kuše nebo vystřelovací hák.

Na čem si dali vývojáři hodně záležet, je interaktivita prostředí. Během prozkoumávání zdejšího světa hráč nachází různé truhly, skříně nebo jiné předměty, se kterými může interagovat. Po chvilce hraní jsem tak narazil například na štětec a barvy a mohl tím malovat na zeď.

Obrovský generační skok. PlayStation VR2 přináší věrnější zážitek

Testy

Nevolnost je tatam

Určitě musím vyseknout pochvalu za různé maličkosti v rámci hratelnosti titulu ve virtuální realitě. Zatímco starší tituly, kde se šplhalo, případně různě skákalo z jedné římsy na druhou, trpěly tím, že se hráčům dělalo po chvíli nevolno, zde to neplatí. Díky šikovnému využívání vinětace obrazu, zpomalování času při skocích nebo rozsáhlému nastavení pro hraní ať už v sedě, nebo ve stoje, ani jednou se mi během hraní neudělalo špatně.

Foto: Playstation

Ukázka ze hry Horizon Call of the Mountain

I volný pohyb je kupříkladu vyřešen dobře, leč ve skutečnosti vypadá velice vtipně. Zatímco někteří hráči preferují v jiných hrách pohyb pomocí teleportace, případně pak tradiční pohyb páčkami pro určování směru chůze, zde se hráč pohybuje máváním rukou jako při běhu. Zatímco u jiných titulů jsem při volném pohybu pomocí páčky občas trpěl, zde s tímto způsobem nikoliv. Sense ovladače pro virtuální realitu jsou nejen ergonomicky příjemné, ale hlavně přesné a dávají hráči skvělou odezvu.

Svět, ze kterého se tají dech

Tím pravým hrdinou je ale určitě zdejší svět a jeho zpracování. I přesto, že hra není revolucí ve svém žánru, je určitou revolucí na poli konzolových VR her. Svět totiž hráče doslova uhrane. Ať už se jedná o prosvítání světla skrze listy, daleké výhledy do hor, či šplhání kolem vodopádů. Technické zpracování je na jedničku s hvězdičkou a hráči se tak v novém Horizonu doslova ztratí. A to docela na dlouho. Call of the Mountain patří určitě mezi ty větší a delší VR tituly a kromě vedlejších aktivit nabízí necelých deset hodin příběhové zábavy.

Foto: Playstation

Ukázka ze hry Horizon Call of the Mountain

Horizon Call of the Mountain nevybočuje hratelností ostatních akčních titulů pro VR, uhrane ale technickým zpracováním a velkou škálou detailů, a hlavně funkcemi šitými na míru novým VR brýlím pro Playstation 5. Lze tak lehce prominout slabší příběh nebo zkraje pomalejší tempo, protože jakmile se hra rozjede, není o akci nouze.

Horizon Call of the Mountain vyšlo exkluzivně pro PSVR 2.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sony PlayStation VR2 + Horizon Call of the Mountain

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám