Hlavní obsah

Čekání je u konce. Start prodejů PlayStation VR2 ale doprovázejí omezení

Ve středu se začala oficiálně prodávat nová generace virtuální reality PlayStation VR2 od společnosti Sony. Některé verze se nicméně rozebraly už v rámci předobjednávek, a tak obchody hlásí vyprodáno. A to i navzdory tomu, že především větší obchody přistoupily k omezení jedné objednávky na osobu.

Představení headsetu PlayStation VR2Video: archiv výrobce

 
Článek

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, nabízí prakticky všichni prodejci shodně PlayStation VR2 za 14 990 Kč. Právě o tuto levnější verzi byl mezi hráči evidentně velký zájem, na řadě míst jsou vyprodané.

Obchodníci ale v popiscích u produktu uvádějí, že situace by se měla zlepšit již v příštím měsíci, kdy očekávají další várku helem. I pro další objednávky nicméně v řadě obchodů platí omezení, kdy je možné zakoupit pouze jeden virtuální headset na osobu. Prodejci se tak snaží vyzrát na překupníky, kteří jinak pravidelně způsobují nedostupnost novinek na trhu.

Pokud se někomu nechce čekat, může sáhnout po zvýhodněném setu, který navíc obsahuje hru Horizon VR: Call of the Mountain. Ten vyjde na 16 290 Kč a většina obchodů jej má stále skladem. Připlatit si něco málo přes tisícovku za tuto hru rozhodně stojí, protože naplno ukazuje, co všechno PlayStation VR2 umí.

Obrovský generační skok. PlayStation VR2 přináší věrnější zážitek

Testy
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Helma PlayStation VR2

Spousta vylepšení

Novinka nabízí výrazně věrnější herní zážitek, což je zásluha především extrémně jemného displeje. V praxi máte v brýlích stejný počet pixelů jako na velkém televizoru. Použitá OLED obrazovka se pyšní standardem 4K, pro každé oko je tak určena plocha o velikosti 2000 × 2040 pixelů.

Helma sleduje díky integrovaným senzorům dění před helmou i uvnitř. Funkce sledování očí taktéž sleduje váš pohled při míření nebo rozhlížení kolem a pokročilé techniky foveálního vykreslování úpravou rozlišení dále vylepšují dojem z toho, co vidíte. V praxi tak bude to, na co se zrovna díváte, vždy ostré a výrazné.

Ukázka herních funkcí headsetu PlayStation VR2Video: archiv výrobce

Vylepšení se dočkaly také ovladače. Po vzoru gamepadů zvaných DualSense, které jsou určeny výhradně pro televizní konzoli PlayStation 5, totiž novinka dostane adaptivní triggery a haptickou odezvu. Uživatelé tak budou hru doslova vnímat svými prsty.

Virtuální realita PlayStation VR2 je kompatibilní výhradně s televizní konzolí PlayStation 5. Používat ji na starší generaci konzole od Sony či počítačích s Windows možné není.

Reklama

Související články

Metaverse a lákadla virtuální reality

Technologičtí giganti se předhánějí v tom, kdo jako první vybuduje co nejlepší metaverse – virtuální vesmír, do kterého budeme vstupovat pomocí speciálních...

Výběr článků

Načítám