Hlavní obsah

Herní trénink zabere stovky hodin. Český mistr světa si zahraje o miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má své videoherní šampiony, i když se o nich tolik neví. Martin „Kappa“ Krompolc patří mezi nejlepší hráče arkádové závodní hry Trackmania a brzy jej čeká nejdůležitější turnaj kariéry. V rozhovoru pro esportový pořad Fragger se rozpovídal nejen o tréninkových dávkách, ale také o angažmá ve stáji McLaren. Mimo to se v reportáži zaměříme na aktivity sportovců v esportu.

Hostem pořadu Fragger byl Martin „Kappa“ KrompolcVideo: Novinky

 
Článek

Jakub Jankto, Sergio Agüero nebo David Beckham. Nejen oni, ale řada dalších předních sportovců si založila své vlastní esportové týmy. Někdo v tom vidí business, jiný v herním světě rozvine své večerní záliby. Právě pod křídly Jankta, v týmu Sampi, se v roce 2018 stal Martin Krompolc mistrem světa.

„Pocity byly neskutečné. Člověku všechno dojde až ve chvíli, kdy doskočí do cíle. Pamatuju si, že jsem za stolem vyskočil a všechno ze mě spadlo. Byl to nekontrolovaný průtok emocí a čistá radost,“ vrací se hráč s přezdívkou Kappa do minulosti.

Zkušený závodník září na světové scéně ve hře, která se nedrží v popředí esportu, ani se neblíží simulátorům. „Opravdové závodění mě nikdy příliš netáhlo,“ přibližuje Krompolc. Existují přitom případy, kdy závodník uspěje v obou odlišných světech. V Trackmanii se přitom závodí nejčastěji na klávesnici či ovladači, každá periferie má svá pro a proti – maximální preciznost versus rychlé reakce.

Nemají stejnou startovní čáru, přesto časem rozhodne šikovnost prstů na ovladači

Hry a herní systémy

Když blízcí vidí, že to vydělává peníze, změní na to názor, komentuje mladík povolání budoucnosti

Hry a herní systémy

Český hráč si nejnovější díl série Trackmania okořenil přestupem do esportové divize McLarenu. Bohužel se ale trefil do pandemie, kdy byl místo obrážení velkých cen jen zavřený doma a angažmá bylo spíše nešťastné. Buď finišoval vysokou školu, nebo trénoval. Během studia se však stále mohl živit hraním videoher.

Nyní reprezentuje český tým SINNERS, který na scénu vstoupil díky formátu závodění ve dvojicích. Největší výhodou je společné trénování, které už není osamělým drilem. Podle českého závodníka potřebuje jedna trať alespoň 20 hodin tréninku, pilováním detailů tak stráví klidně 200 hodin za 6 týdnů. Jako ve skutečné práci.

Stovky tisíc měsíčně za hraní videoher. Neutrácím za blbosti, říká český hráč

Hry a herní systémy

Hraní videoher na olympiádě? Mladá generace by mohla zamíchat kartami

Hry a herní systémy

Před sebou má Kappa se slovenským spolujezdcem Markem „tween“ Pacherem důležitý cíl: znovu vyhrát mistrovství světa. „Dám do tréninku všechno, co to jen půjde. Kdyby se mi povedlo vyhrát, tak bych přímo před vyprodanou halou řekl, že končím.“

Dřívější finanční odměny sice nebyly tak štědré, ale z úspěchu v Montpellier by český závodník získal hezký základ na hypotéku, jak sám tvrdí.

Na hráče čekají tratě, které už dávno nejsou jen asfaltové a technické. Trackmania se oproti dřívějšku snaží odlišit, ne vždy je to však ku prospěchu. „Tratě občas obsahují náhodné elementy jen proto, aby přinesly větší show a závodníci více bourali. Obecně vzato se ale hra vydala správnou cestou,“ uzavírá Krompolc.

Hraním her si Čech vydělává vyšší desítky tisíc korun měsíčně

Internet a PC

Jako ve fotbale. Čeští hráči počítačových her přestupují za miliony

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám