Hlavní obsah

Jako ve fotbale. Čeští hráči počítačových her přestupují za miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První díl zbrusu nového pořadu Fragger, který se věnuje světu esportu, je tady. Hned v úvodu zabrousíme do historie virtuálních klání a moderátor Filip Lejček následně vyzpovídá předsedu České asociace esportu Lukáše Pleskota. Jsou miliony za přestupy českých hráčů moc? Patří esport na olympiádu? A jaký je rozdíl mezi dnešním hráčem a hráčem před 10 lety?

FraggerVideo: Novinky

 
Článek

První díl Fraggeru nemohl začít jinde než u historie esportu. Pamatujete si ještě veletrh Invex a označení „progaming“? První turnaje se uskutečnily dokonce už v sedmdesátých letech minulého století, prakticky ihned po rozšíření prvních herních konzol. A pokud máte pocit, že esport je výdobytkem moderní doby, pak vězte, že už okolo roku 2000 byly v Jižní Koreji televizní stanice, které nepřetržitě vysílaly turnaje v esportu.

Trh esportu se masivně rozšiřuje, a dokonce se spekuluje o zařazení do olympijského programu.

„Jsou na to rozdílné názory. Já si myslím, že olympiáda může esportu krátkodobě pomoct, dlouhodobě je otázkou, jestli má být sport a esport na jedné olympiádě. To asi ukáže až čas… Mohlo by to esport zpopularizovat a udělat ho srozumitelnějším pro širší veřejnost,“ myslí si Pleskot, mimo jiné zakladatel PLAYzone.

Olympiáda je sice zatím asi poměrně vzdálená myšlenka, nicméně už v dnešní době v České republice probíhají přestupy hráčů v řádech milionů korun. „Aktuálně mi to přijde trochu předběhnutí doby, ale je to správný směr. Esport kopíruje všechny návyky sportu a tam je to úplně běžné,“ míní Pleskot.

Pusťte si první Fragger a dozvíte se informace o aktuálních turnajích, České esportové asociaci, odměnách na turnajích nebo propasti mezi volnočasovým a profesionálním hraním. Pořadem provází Filip Lejček, zkušený moderátor a znalec esportu.

Další Fragger vychází přesně za týden.

Může se vám hodit na Firmy.cz: PLAYzone

Reklama

Výběr článků

Načítám