Hlavní obsah

Stovky tisíc měsíčně za hraní videoher. Neutrácím za blbosti, říká český hráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompetitivní hraní videoher je jedním z nejvíce se rozvíjejících soutěžních odvětví současnosti. Své o tom ví i Jonáš „SabeRLighT-“ Volek, který je druhým nejúspěšnějším českým hráčem a zahrál si i na nejdotovanějším turnaji historie. Dvaadvacetiletý hráč nyní přijal pozvání do pořadu Fragger, kde se rozpovídal nejen o penězích, ale také o životě profíka.

Fragger #4: Jonáš „SabeRLighT-“ VolekVideo: Novinky

 
Článek

Na české scéně není Dota 2 tak populární, proto se Volek vydal za hranice, kde reprezentuje americký tým Shopify Rebellion. „Můj plat se pohybuje ve stovkách tisíc, v Americe je přece jenom životní standard o něco vyšší,“ uvádí hráč, který si v říjnu potřetí zahraje na mistrovství světa.

„Náš jediný sponzor je vlastník, všechno financuje a my jsme vlastně jeho marketingová divize. Pro Shopify je jednodušší a výhodnější si pořídit Dota 2 tým místo utrácení za billboardy a podobné věci,“ dává hráč s přezdívkou SabeRLighT- nahlédnout pod pokličku fungování týmu.

Hraní videoher na olympiádě? Mladá generace by mohla zamíchat kartami

Hry a herní systémy

Právě on se jako první Čech po 10 letech kvalifikoval na největší turnaj světa esportu. Na The International 11 si zahrál o neuvěřitelných 900 milionů korun. „Pocit to byl naprosto úžasný. Co jsem začal hrát Dotu, tohle byl můj cíl. Celý rok je jen taková kvalifikace, všem jde jen o ten šampionát a nervozita je tam mnohem větší, stejně jako prestiž ho vyhrát,“ říká český gamer.

Během přípravy stráví hraním 10 až 12 hodin denně, na turnaji někdy ještě více. „Mimo to se snažím chodit do fitka. Když si ráno zacvičím, tak se mi hraje lépe. A večer si trochu zamedituju, abych si udržel klid,“ ukazuje, že kariéra hráče není jen o sezení za počítačem. Neustálé cestování je ale stresující, doma jako profesionál stráví maximálně 30 procent času.

Jako ve fotbale. Čeští hráči počítačových her přestupují za miliony

Internet a PC

O poznávání nových kultur nemá nouzi. Jeho spoluhráči pocházejí z různých kontinentů a na turnaje létají po celém světě. „Nedávno jsem se vrátil z Bali, kde jsme hráli turnaj v pětihvězdičkovém resortu, a podobně to teď bude v Saúdské Arábii. Profesionální hraní bych nenazýval prací, ale životním stylem,“ odpovídá s úsměvem. Když trénují v Torontu, mají třeba i vlastního kuchaře.

Jen na turnajích si SabeRLighT- podle tabulek vydělal kolem 7 milionů korun. Mimo to ale pobírá plat od svého týmu. „Několik milionů jsem utratil za rekonstrukci domu. Snažím se hlavně neutrácet za blbosti,“ říká. „V esportu si člověk může vydělat hodně peněz, ale jen dokud hraje.“ Hraní se chce český hráč věnovat do 30 let, a když bude dobře investovat, tak se tím zajistí na zbytek života.

Další díl pořadu Fragger vychází ve čtvrtek 17. srpna.

Hraním her si Čech vydělává vyšší desítky tisíc korun měsíčně

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám