Hlavní obsah

Nemají stejnou startovní čáru, přesto časem rozhodne šikovnost prstů na ovladači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z populárních esportových titulů má k tradičnímu sportu nejblíže fotbalový simulátor FIFA. Ten budeme za několik týdnů již znát pod novým názvem EA SPORTS FC, jinak se toho tolik nezmění. FIFA je oblíbená napříč všemi generacemi, ale naplno se jí v Česku živí maximálně pět hráčů. Jedním z nich je i Jan „Emerickson“ Krupička, který přijal pozvání na rozhovor do Fraggeru.

Fragger #6: Hostem pořadu byl Jan „Emerickson“ KrupičkaVideo: Novinky

 
Článek

Nejoblíbenější simulátor fotbalu má ve světě esportu zvláštní pozici. Má nejlepší možné napojení na mainstream, ale stále se mu nedaří dostat do popředí a zlákat masy diváků. Propojení s fotbalem je stále teprve v plenkách, i když je do esportu zapojena spousta předních fotbalových klubů.

Jan Krupička alias Emerickson reprezentuje pražskou Spartu, jeden z nejlepších českých FIFA týmů. Na Letné se pravidelně objevuje, ale fotbal a esport by nesrovnával. „Díval bych se na to pořád jako na hru. Dost lidem vadí třeba to, že nehraju za Kuchtu, Haraslína a podobné hráče, ale většinou uvidíte spíše legendy jako Pelé nebo Ronaldo,“ zmiňuje jeden z problémů FIFY.

Jako ve fotbale. Čeští hráči počítačových her přestupují za miliony

Internet a PC

Hraním her si Čech vydělává vyšší desítky tisíc korun měsíčně

Internet a PC

Kompetitivní turnaje totiž využívají režim Ultimate Team. V něm si každý staví svůj tým na základě sběratelských karet, každý hráč má nějaké vlastnosti. Čím lepší je, tím náročnější je ho získat. Velkou roli hraje také štěstí při otevírání náhodných balíčků. Hráči tak nikdy nemají stejnou startovní čáru.

„Rozhodně to správně není,“ má jasno Krupička, který těží z podpory svého týmu. Dle jeho slov je pro konkurenceschopnost na domácí scéně potřeba do hry vložit 30 tisíc korun, ve světě klidně čtyřikrát tolik. „Pay-to-win FIFA samozřejmě je, ale když se sezóna rozjede, tak stejně většinou vyhrává ten hráč, který je za ovladačem lepší,“ vysvětluje sparťan.

Hraní videoher na olympiádě? Mladá generace by mohla zamíchat kartami

Hry a herní systémy

Hraním her si Čech vydělává vyšší desítky tisíc korun měsíčně

Internet a PC

Stejně jako ve fotbale ale má i esport svá vyhrocená derby. I když nepanuje rivalita přímo mezi hráči, tak zvládnout těžký zápas proti úhlavnímu konkurentovi z reálných trávníků má vždy větší prestiž. U takových zápasů Emerickson sní, že by se pravidelně mohly dostávat i na televizní obrazovky, třeba jako předehra zápasů v reálné fotbalové soutěži.

Od konce září si všichni budou zvykat na nový název EA SPORTS FC, hráče ale zajímá hlavně kvalitní produkt. Ten je sice často kritizovaný, ale pořád je o kus vepředu oproti konkurenci, například eFootballu. „Stejně budeme kamarádům říkat: Pojď si zahrát FIFU,“ uzavírá Krupička, který kromě Sparty obléká také dres české virtuální eReprezentace.

Jako ve fotbale. Čeští hráči počítačových her přestupují za miliony

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: FIFA 19 PC, FIFA 23 Xbox One, FIFA 23 PS5

Reklama

Výběr článků

Načítám