Hlavní obsah

Francouzi si posvítili na cloudové služby. Nedopadlo to dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž upozorňuje na rizika na trhu s cloudovými službami. Velké americké firmy jako Amazon, Microsoft a Google na něm totiž mohou bránit rozvoji konkurence, uvedl ve čtvrtek úřad na svém webu, kde zveřejnil závěry vyšetřování.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Komise se zaměřila na největší hráče na trhu, mimo jiné i na společnost Apple.

Článek

Uvedené tři podniky v roce 2021 „představovaly 80 procent růstu veřejné cloudové infrastruktury a výdajů na aplikace“ ve Francii, tedy všech IT služeb, které mohou společnosti používat na dálku, uvedl šéf úřadu Benoît Coeuré.

„Existuje obava, že by tato koncentrace mohla zesílit, protože bariéry pro vstup na trh, jako je kritická velikost, investice do hardwaru, šířky pásma a do úložiště, jsou vysoké,“ řekl. Je proto podle něj nepravděpodobné, že by podíl na trhu mohl rychle získat nový hráč.

IBM na nákupech, za cloudovou firmu Apptio utratí 100 miliard

Software

Úřad začal zkoumat strukturu trhu loni v lednu, jak uvádí na svém webu. „Je to skoro první věc, kterou jsem udělal, když jsem sem přišel,“ sdělil Coeuré.

Francouzský cloudový trh roste v průměru o 14 procent ročně. „V roce 2025 by mohl dosáhnout 27 miliard eur (639 miliard Kč),“ uvedl šéf úřadu. Trh ale selhává například proto, že pro společnosti je obtížné změnit dodavatele.

Úřad se nyní s pomocí zveřejněných skutečností chystá zahájit dialog s odvětvím a s dalšími orgány. Zároveň podle svého šéfa rozhodne, zda zahájí nebo nezahájí vyšetřování, které by mohlo vést k soudnímu sporu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám