Hlavní obsah

Facebook zakročil proti ruským médiím. Moskva zavelela k omezení sítě

Moskva

Facebook v tomto týdnu zakročil proti vybraným ruským médiím, dosah jejich příspěvků začal omezovat. Moskva obvinila společnost Meta, která za zmiňovanou sociální sítí stojí, z cenzury a připravila protiúder – cenzorský úřad Roskomnadzor rozhodl o omezení přístupu k Facebooku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo sociální sítě Facebook a společnosti Meta

Článek

Facebook zakročil proti čtyřem médiím – agentuře RIA Novosti, armádní televizi Zvezda a webovým stránkám gazeta.ru a lenta.ru.

Příspěvky těchto médií nebyly na sociální síti nijak blokovány, ale byly označené poznámkou, že jsou nedůvěryhodné. Šlo například o zprávy, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj opustil Kyjev.

Twitter a Meta dostaly v Rusku pokutu, neodstraňují ze sítí zakázaný obsah

Internet a PC

Částečně byl omezen také dosah těchto příspěvků, uživatelům se nezobrazovaly automaticky na zdi, ale museli si manuálně kliknout přímo na profil daného média.

Facebook na ověřování věrohodnosti zpráv spolupracuje s externími konzultanty, například i s agenturou Reuters.

Moskva platformu obvinila z neoprávněné cenzury a porušování práv ruských občanů, jak uvedla agentura Reuters. V souvislosti s tím Roskomnadzor rozhodl o omezení sítě.

Ruský cenzurní úřad omezuje Twitter, zpomalí jeho rychlost

Internet a PC

Jak bude v praxi vypadat, však již úřad neupřesnil. V minulosti ale podobné restrikce uvalilo Rusko například na Twitter, zpomalilo jeho rychlost v zemi tak, že byla sociální síť prakticky nepoužitelná.

Agentura Reuters upozornila, že Moskva po invazi na Ukrajinu zvýšila výrazně tlak na domácí média, aby o dění na Ukrajině informovala pravdivě, což znamená v zájmu Ruska. V opačném případě jim vyhrožuje blokováním obsahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám