Hlavní obsah

Éra umělé inteligence přichází. Dozvuky největšího technologického veletrhu CES 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Minulý týden se v americkém Las Vegas konal největší veletrh spotřební a výpočetní techniky na světě CES 2024, k vidění na něm byla celá řada zajímavých technologických novinek. Letošní ročník navíc jasně ukázal, že nastupuje éra umělé inteligence (AI).

Chytré zrcadlo využívá umělou inteligenci k poradenství v oblasti duševního zdravíVideo: AP

 
Článek

Podle výrobců totiž umělá inteligence pronikne prakticky do všech segmentů elektroniky. Novinky, které lákají na nějakou formu AI, byly na výstavišti vidět prakticky na každém kroku.

A je úplně jedno, zda se bavíme o počítačích s klávesou pro vyvolání systémů umělé inteligence, procesorech se speciálními čipy pro akceleraci AI, nebo nových modelech chatovacích robotů. Umělá inteligence se zdá nedílnou součástí přípravy pokrmů i péče o zahradu.

Připomeňte si prostřednictvím našich rekapitulujících přehledů to nejzajímavější, co veletrh CES 2024 v minulém týdnu přinesl.

Notebooky i sekačky

O tom, že AI bude všudypřítomná, nebylo pochyb hned první den veletrhu. Vedle klasických notebooků s AI funkcemi se totiž ukázaly i robotické sekačky, které využívají umělou inteligenci. Díky ní si podle výrobce dovedou lépe rozvrhnout práci a dokonale zmapovat prostor, o který se starají.

K vidění toho ale bylo daleko více – AR brýle s atraktivní cenou, robotické relaxační křeslo s nekřesťanskou cenovkou, chytré hodinky pro dobrodruhy či kouč duševního zdraví do koupelny, který se ukrývá v zrcadle. A nepřekvapivě staví také na umělé inteligenci.

PŘEHLEDNĚ: Umělá inteligence v hlavní roli. Co přinesl první den veletrhu CES 2024

Internet a PC

Doktor do kapsy, bič na podvodníky

Nové vynálezy se chtějí starat o naše zdraví, ale také jídlo. S pomocí umělé inteligence budou totiž malé senzory schopné v našich domácnostech suplovat práci lékařů, chytré mikrovlnky se zase postarají o co nejchutnější přípravu našeho jídla.

Mnoho žáků se patrně již těší, jak si díky umělé inteligenci usnadní přípravu nejrůznějších prací a domácích úkolů. Na veletrhu CES 2024 se však ukázalo, že AI budou využívat také kantoři. A studenti z toho rozhodně mít radost nebudou, umělá inteligence je totiž bude při testech hlídat, aby nepodváděli. Tahákům tak patrně již brzy zcela odzvoní.

PŘEHLEDNĚ: Druhý den veletrhu CES 2024: chytrá elektronika pohlídá zdraví, jídlo i podvodníky

Internet a PC

Na své si přišli i domácí mazlíčci

V posledních letech jsme si díky rozmachu moderních technologií zvykli mít svoje zdraví a kondici pod kontrolou. Smartphony nám s pomocí chytrých hodinek a fitness náramků pravidelně hlásí, jak sportujeme i žijeme. Společnost Invoxia v americkém Las Vegas ukázala, že nyní budou pod takovou kontrolou i naši domácí čtyřnozí miláčci.

Během třetího dne výstavy byly k vidění například i první elektrické lyže, designový ovladač chytré domácnosti nebo interaktivní monitor, který se používá naležato. Chybět samozřejmě nemohla ani umělá inteligence. Podívejte se, jak vypadá domácí AI robot od Samsungu či nejrychlejší gril na světě využívající AI.

PŘEHLEDNĚ: Chytrá domácnost, zvířecí elektronika i roboti. Co přinesl třetí den veletrhu CES 2024?

Internet a PC

Futuristické televizory a nové laptopy

Záplava nových notebooků, které lákají na nějaké prvky AI, byla na veletrhu CES 2024 nekonečná. Během čtvrtého dne jsme se tak zaměřili na novinky od společností Asus, Samsung a Lenovo.

Velký prostor byl věnován také novým televizorům, neboť vypadají jak vystřižené z nějakého sci-fi filmu. Například společnost LG ukázala novinku Signature OLED T, která vypadá jako technologický zázrak. Obejde se zcela bez kabelů, a navíc je obrazovka průhledná.

Velkou pozornost budila také C Seed. Ta přivezla obří skládací televizor, který umí sám schovat celou obrazovku.

PŘEHLEDNĚ: Čtvrtý den veletrhu CES 2024: Futuristické televizory a notebooky s AI v hlavní roli

Internet a PC

Metaversum i chytré vychytávky

Nouze o zajímavé novinky nebyla ani během posledního dne veletrhu, opět pochopitelně nemohlo chybět zaříkadlo ve formě AI. Umělou inteligencí tak budou vybaveny nové dalekohledy i polštáře, které zabrání chrápání. AI dostala také svou vlastní tvář.

Velmi nás zaujaly také novinky týkající se metaversa – virtuálního vesmíru. Jednou z novinek je HaritoraX Wireless R, zařízení pro sledování celého těla v metaversu. Celý systém se skládá z několika bezdrátových senzorů, které si nasadíte na hrudník, kyčle, obě kolena a oba kotníky, a sází především na jednoduchost použití. Vedle senzorů je samozřejmě k plnohodnotnému zážitku nutné nasadit si ještě speciální rukavice s ovladači a k tomu helmu pro virtuální realitu.

PŘEHLEDNĚ: Metaversum, doprava i chrápání. Co přinesl pátý den veletrhu CES 2024?

Internet a PC

Reklama

Související články

CES 2024: Tři herní bestie od Alienware

Hned tři gamingové laptopy přivezla na veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas společnost Alienware. Herní bestie od tohoto známého výrobce zaujmou především...

Výběr článků

Načítám