Hlavní obsah

Experti na dezinformace pozorují ruské snahy připravit půdu k invazi na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Prokremelská média či anonymní účty na sociálních sítích vystupňovaly šíření nepodložených tvrzení, která by mohla Moskvě pomoci ospravedlnit útok na Ukrajinu a maximalizovat podporu veřejnosti pro takový krok. Mezi oblíbené fámy patří ta o bezprostředně hrozícím ukrajinském útoku na Donbas nebo o údajné genocidě tamních etnických Rusů. S odvoláním na analýzy skupin monitorujících dezinformace o tom v posledních dnech informují některá americká média.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják s protitankovou střelou NLAW

Článek

Otevřená válka mezi Ukrajinou a Ruskem zatím nevypukla, válka informační je už ale v plném proudu, hodnotila v pondělí zpravodajka britské BBC ve východní Evropě Sarah Rainsfordová. „Hlavní válečný zpravodaj ruské státní televize je nyní v Doněcku. Jeho živé vstupy jsou plné tvrzení o ‚blízké ukrajinské invazi‘, o útocích na civilní infrastrukturu a o dělostřelecké palbě z ukrajinské strany,“ popisuje.

Rusko zkouší, do jaké míry může proměnit státní média ve zbraň a získat jejich prostřednictvím podporu pro válku nebo agresi jak doma, tak v okupovaných oblastech na východě Ukrajiny a u sympatizantů v zahraničí.
zpravodajský web Axios

Americký zpravodajský web Axios dnes píše o „ruském dezinformačním šílenství“. Ruská státní média podle něj od obviňování Západu z hysterie kolem neexistující hrozby invaze přešla k nepřetržitému pokrývání napětí kolem Ukrajiny. Podle analytiků ze společnosti NewsGuard se přitom často opakují nepravdivé příběhy o tom, že Rusové na východě jsou terčem genocidy nebo že pád proruské ukrajinské vlády v roce 2014 byl výsledkem převratu naplánovaného Západem.

Lavrov: Není jiná možnost. Musíme uznat nezávislost Luhanské a Doněcké republiky

Evropa

„Rusko zkouší, do jaké míry může proměnit státní média ve zbraň a získat jejich prostřednictvím podporu pro válku nebo agresi jak doma, tak v okupovaných oblastech na východě Ukrajiny a u sympatizantů v zahraničí,“ uvádí Axios.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Příslušník ukrajinských ozbrojených sil hlídkuje na bojových pozicích v Doněcku.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják

Moskva hledá záminku, varuje Západ

Západní činitelé v posledních týdnech opakovaně varují, že Moskva se bude snažit vykonstruovat záminku pro nové kroky vůči Ukrajině. Nová analýza, o níž o víkendu informoval list The New York Times (NYT), naznačuje, že dezinformační kampaň v této souvislosti trvá již několik měsíců.

Výzkumné skupiny European Expert Association a Reset Tech uvádí, že od října pozorují v ruských státních médiích a na internetových platformách silný výskyt fám, který lze považovat za součást přípravy vojenské akce.

Letiště v Doněcku ostřelují, tvrdí reportér ruské agentury

Evropa

Deník NYT zprávu předal ke zhodnocení neziskové organizaci Global Disinformation Index, podle níž se zjištění zdála být důvěryhodná. Mimo jiné se týkají nepodloženého tvrzení o tom, že Ukrajina se chystá proti separatistům na Donbasu použít chemické zbraně.

Tento scénář poprvé analytici zaznamenali na konci prosince, načež se neustále šířil za pomoci státních médií i účtů na sociálních sítích. Mnohé z fám se podle zprávy rodily ve skupinách na komunikační platformě Telegram, načež byly následně opakovány ruskými činiteli v televizním vysílání.

„Rétorika prokremelských zdrojů se v poslední době stala mnohem agresivnější,“ řekla Maria Avdeevová z European Expert Association.

Přes osm tisíc evakuovaných z Donbasu rozvezly vlaky po Rusku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám