Hlavní obsah

CES 2024: Tohle monstrum je nejrychlejší gril na světě. Cena nepotěší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Není čas ztrácet čas. V Americe – zemi fastfoodů – to platí dvojnásob. Vědoma si je toho i společnost Seergrills, která na veletrhu CES 2024 ukázala nejrychlejší gril na světě. Dokáže se rozpálit na více než 1000 stupňů a tlusté steaky či kotlety připravuje za méně než tři minuty. Novinka zvaná Perfecta se chlubí i podporou umělé inteligence (AI).

Na veletrhu CES se představil nejrychlejší gril na světěVideo: AP

 
Článek

Na první pohled připomíná Seergrills Perfecta spíše troubu než gril. Výrobce totiž přišel na to, že maso se nejrychleji připravuje ve vertikální poloze, která je pro grilování jinak zcela nezvyklá.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Seergrills Perfecta

Připravit chutný a šťavnatý steak je novinka schopna díky infračerveným plotýnkám, které na maso působí v podstatě z 360°. Výsledkem je high-tech gril, který dokáže upéct jednopalcový ribeye steak za pouhých 90 sekund a čtyři kuřecí prsa za 2 minuty a 30 sekund.

Nenechte se ale zmást většími rozměry, i když má Perfecta podobné rozměry jako mikrovlnná trouba, ve skutečnosti se maso připravuje jen v samotném prostředku, na kovovém roštu. Pojme tedy jen pár kousků masa naráz.

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na připravované maso

Pod taktovkou AI

Vedle rychlosti je zajímavostí také integrace AI. Seergrills tvrdí, že jeho gril využívá výkonný čtyřjádrový procesor a sadu chytrých senzorů, které měří aspekty jídla a prostředí, včetně tloušťky a teploty, aby byl výsledek co možná nejchutnější.

„Nechci se chvástat, ale prvotřídní steaky dovede s tímto unikátním domácím spotřebičem připravit opravdu kdokoliv. Za to vděčíme systému umělé inteligence,“ prohlásil přímo na výstavišti zástupce společnosti, když Novinkám popisoval, jak nejrychlejší gril na světě funguje.

Jediné, co musíte jako kuchař udělat, je nastavit požadovanou úroveň propečení na dotykovém displeji po pravé straně. Pak už jen sledujete, jak rychle ubíhá čas, než bude steak hotový.

Všechny klady zařízení ale kazí astronomická cenovka. Případní zájemci totiž za Seergrills Perfecta zaplatí 3500 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 79 000 korun. A to už je za domácí spotřebič pořádná pálka.

Zástupci společnosti Seergrills přesto s novinkou necílí pouze na restaurace a profesionální kuchaře. Věří, že si nejrychlejší gril na světě najde oblibu také u běžných uživatelů. „Když vám na zahradní párty přijdou dvě desítky lidí, nebudete muset stát hodinu u grilu, abyste je nasytili. Hotoví budete za pár minut a můžete se bavit,“ uzavřel zástupce společnosti Seergrills.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zařízení se ovládá pomocí dotykového displeje.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Seergrills Perfecta

Vaření s AI jako velké téma

Celkově je vaření za pomoci umělé inteligence na veletrhu CES 2024 velké téma. Startup Revolution Cooking se například pochlubil zařízením Macrowave. Je to chytrá trouba, která nahradí v domácnosti mikrovlnku, klasickou troubu i horkovzdušnou fritézu.

„Vlastně jsme vzali obyčejnou mikrovlnku a vymysleli ji úplně znovu. Lépe,“ prohlásili tvůrci přímo na výstavišti v Las Vegas. A podle front, které se u jejich stánku tvořily, půjde opravdu o hit. Zástupy lidí se totiž u stolku tohoto výrobce doslova tlačily i přesto, že nebyly podávány žádné ochutnávky – návštěvníci se zajímali výhradně o futuristicky vyhlížející zařízení s velkým dotykovým displejem.

Co je možná nejdůležitější, že chytré mechanismy se automaticky postarají o precizní přípravu konkrétních jídel podle jejich druhu. V minulosti zkombinovali infračervený ohřev s mikrovlnným i další výrobci, ale jejich produkty postrádaly právě inteligentní algoritmy vaření a přesnou detekci ohřevu.

Kdy se Macrowave objeví v prodeji a kolik bude stát, tvůrci zatím neprozradili. S největší pravděpodobností se ale další detaily dozvíme v průběhu nadcházejících dnů či týdnů.

MacrowaveVideo: Revolution Cooking

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Macrowave od Revolution Cooking

CES 2024: Chytrá mikrovlnka nahradí v kuchyni několik přístrojů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám