Hlavní obsah

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

V nejrůznějších sci-fi filmech popustili tvůrci uzdu fantazii, když ukazovali moderní pojetí monitorů a televizorů ve formě průhledných panelů. Jenže jihokorejský elektronický gigant Samsung na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas ukázal, že nejde o žádnou hudbu budoucnosti – takhle vypadá první průhledný koncept.

Průhledný Micro LED displejVideo: AP

 
Článek

S průhlednými displeji koketují výrobci již několik dlouhých let, koneckonců na minulých ročnících veletrhu CES jsme toho byli svědky. Jenže dosavadní pokusy nebyly zrovna dvakrát zdařilé, což mělo za následek, že jsme se nikdy nedočkali produkční verze.

Dříve představené koncepty měly zpravidla tolik neduhů, že sice působily efektně, ale dlouhodobě na ně nikdo koukat nechtěl.

CES 2024: Chytré zrcadlo se stane koučem vašeho duševního zdraví. Díky AI

Hardware

To se nyní mění s technologií MicroLED, která nabízí dostatečný výkon, aby byl obraz jasný, ostrý a zároveň plný barev. Novinka navíc odbourává i další neduhy průhledných LCD displejů, které jsme znali dříve, například se obejde bez širokých rámečků – nemá v podstatě žádné.

I když jde stále o koncept a Samsung zatím nechce nic prozradit o masové výrobě, je z prezentace jasné, že éra průhledných televizorů skutečně přichází.

Obraz, který se promění v televizor

Jak by to mohlo vypadat v praxi? Samsung se v minulosti snažil již několikrát televizory maskovat například za obrazy, aby v obývacím pokoji nepůsobily tolik rušivě. Řeč je o produktové řadě Frame, která obrazovku maskuje ve výrazném rámu připomínajícím obraz.

Nově bychom ale mohli mít na zdi pověšený obraz s průhledným sklem, který by se proměnil v televizor až ve chvíli, kdy se skutečně budeme chtít dívat. Podobně by mohly být pochopitelně v prostoru skryté také počítačové monitory v domácnostech, aby nepůsobily tolik rušivě v ložnicích či obývacích pokojích.

Foto: archív výrobce

Televizor Samsung The Frame

Chytrá zrcadla i dopravní prostředky

Teoreticky mohou být transparentní displeje využity také u chytrých zrcadel. Obraz se opětovně objeví jen ve chvíli, kdy to bude potřeba.

Dočkat bychom se jich mohli také v automobilech, ve kterých by mohly nahradit například head-up displeje.

Nabízí se samozřejmě i možnost využití v komerčním prostředí. Transparentní displeje by se mohly objevit na okenních tabulích v dopravních prostředcích, aby vás informovaly o nadcházejících zastávkách.

Stejně tak ale mohou samozřejmě posloužit jako nosiče reklamy. V prostoru budou určitě méně rušivé než velké obrazovky, které na nás číhají prakticky na každém rohu.

PŘEHLEDNĚ: Umělá inteligence v hlavní roli. Co přinesl první den veletrhu CES 2024

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám