Hlavní obsah

Celoplošná síť nejméně za milion. ČTÚ vyhlásil aukci kmitočtů na DAB+

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil výběrové řízení na získání licencí pro digitální rozhlasové vysílání DAB+. Tato aukce umožní vznik 27 regionálních a dvou celoplošných sítí v pásmu 174 až 230 MHz. Informovala o tom mluvčí ČTÚ Tereza Meravá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V současné době funguje celoplošná vysílací síť A, kterou provozuje Český rozhlas. Ta pokrývá 95 procent obyvatel. Využívá kmitočtové bloky 12C a 12D. Dále se vysílání na omezenou dobu uskutečňuje i v lokálních oblastech, kde bylo dosaženo mezinárodní dohody ohledně přidělení frekvenčního bloku.

„Kmitočtové pásmo pro FM vysílání je téměř plné, tato nová platforma umožní novým programovým hráčům vstoupit na trh. Kmitočtové pásmo pro DAB se podařilo po několikaleté intenzivní práci zkoordinovat v průběhu roku 2022 a je tak možné jej využít. Vedle již úspěšně běžícího digitálního vysílání Českého rozhlasu tak umožníme i rozvoj komerčních sítí DAB,“ uvedl předseda ČTÚ Marek Ebert.

O digitální rozhlas není v Česku zájem, poslouchá ho zlomek lidí

Internet a PC

Zájemci mají možnost podat přihlášky do konce srpna a samotná aukce frekvencí v pásmu 174 až 230 MHz proběhne v říjnu, uvedli pracovníci úřadu v úterý. Výběrové řízení bude zohledňovat rozvojová kritéria, která mají zajistit nejen úspěšný rozvoj DAB vysílání, ale také efektivní využití přidělených rádiových kmitočtů.

Celoplošné sítě budou povinny do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic a do dalších 12 měsíců dosáhnout pokrytí 80 procent obyvatel a dálnic. Regionální vysílání bude mít za úkol pokrýt 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a následně za dalších 24 měsíců dosáhnout pokrytí 70 procent obyvatel regionu.

Pro přidělení celoplošných sítí jsou stanoveny vyvolávací ceny ve výši 1,05 milionu korun, zatímco pro regionální sítě se cena odvíjí od počtu obyvatel, které daný region pokrývá, a pohybuje se od desítek tisíc až po 420 000 korun.

Hlavní výhody DAB+

DAB+ je v podstatě tedy digitální formou klasického analogového rozhlasového vysílání. Je to technologie určená pro pozemní šíření rozhlasových vln a multimediálních aplikací. Tato vysílací platforma otevírá prostor pro vznik nových rozhlasových stanic a zvýšení konkurence, aniž by bylo dotčeno stávající VKV FM vysílání.

Posluchačům poskytuje vylepšenou zvukovou kvalitu vysílání a zároveň možnost přístupu ke stanicím, které již v pásmu FM nemají dostupné frekvence.

V rámci každého digitálního multiplexu lze podle Českého telekomunikačního úřadu současně přenášet až 16 rozhlasových programů.

Do analogového ticha se po Norsku ponoří také Dánsko

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz: ČTÚ

Reklama

Související články

Platit za TV na mobilu? Piráti jsou proti

Rozšíření koncesionářských poplatníků o domácnosti bez televizorů, ale s počítači, tablety či mobily, se nelíbí Pirátům. Návrh, který vzniká na ministerstvu...

Výběr článků

Načítám