Hlavní obsah

O digitální rozhlas není v Česku zájem, poslouchá ho zlomek lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku byla v loňském roce dokončena modernizace pozemního digitálního vysílání, tuzemští uživatelé tak mohou na svých televizorech zadarmo ladit programy ve standardu DVB-T2. O digitální rozhlas DAB+ je nicméně minimální zájem, jak dokládá průzkum agentury Ipsos pro server Televizníweb.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Digitální rozhlas nyní přijímá pouze 5 % posluchačů, což je čtyřikrát méně než těch, kteří deklarují poslech rádií přes internet, a podobný počet, který deklaruje poslech rádií přes televizi (3 %). Nejčastějším způsobem příjmu rozhlasového vysílání zůstává klasické analogové FM rádio, které používá 59 % respondentů. Jedná se o hlavní zdroj rozhlasového příjmu, který může být kombinován i s dalšími platformami,“ komentoval výsledky průzkumu Jan Potůček ze serveru Televizníweb.cz.

Přitom přijímat pozemní digitální rozhlasové vysílání je v České republice možné bez přerušení již 10 let, první experimenty proběhly již v roce 1999. Přesto zůstává DAB+ v Česku spíše doménou nadšenců a milovníků nových technologií.

Do analogového ticha se po Norsku ponoří také Dánsko

Internet a PC

„A to i přes to, že Český rozhlas svojí digitální sítí ČRo DAB+, již technicky zajišťují České Radiokomunikace, pokrývá 95 % obyvatel České republiky a některá ze soukromých rádií lze prostřednictvím DAB+ naladit zhruba na polovině území Česka,“ doplnil Potůček.

Podle něj je důvodem nevalného zájmu „chybějící národní strategie rozvoje digitálního rozhlasu, nedostupnost kmitočtů pro další celoplošné digitální sítě, chybějící unikátní obsah a téměř žádná podpora DABu ze strany hlavních soukromých rozhlasových stanic“.

Poslední úpravy byly dokončeny, DVB-T vysílání už patří v Česku minulosti

Internet a PC

V praxi to znamená, že nabídka digitálních sítí není tak bohatá jako v analogovém FM pásmu a čistě digitálních stanic je minimum. „Češi proto nevidí mnoho důvodů pro koupi digitálních rozhlasových přijímačů DAB+. V současné době takový přijímač vlastní 6 % posluchačů a dalších téměř 11 % plánuje jeho koupi během letošního roku. Naopak 57 % respondentů takovou koupi rozhodně neplánuje a více než čtvrtina (27 %) není rozhodnuta nebo vůbec neví, co to digitální rozhlasový přijímač DAB+ je,“ uvedl Potůček.

Většina lidí plánuje podle průzkumu pořídit přijímač DAB+ v cenové relaci do 500 Kč (37 % respondentů). Takřka třetina lidí (31 %) pak uvedla, že je ochotna vynaložit částku až do výše 1000 Kč. Pouze každý dvacátý člověk by byl ochoten investovat částku vyšší než 2000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám