Hlavní obsah

Platit za TV na mobilu? Piráti jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozšíření koncesionářských poplatníků o domácnosti bez televizorů, ale s počítači, tablety či mobily, se nelíbí Pirátům. Návrh, který vzniká na ministerstvu kultury a který má České televizi a Českému rozhlasu zajistit nové příjmy, pokládají za nespravedlivý. Zvýšení poplatků, jež jsou dnes 135 a 45 korun, by však podpořili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přiměřené navýšení poplatků je podle mě namístě, protože chceme udržet kvalitu produkce, ale nepřijde mi spravedlivý požadavek, aby poplatek platili lidé, kteří nemají televizi. Někdo třeba poslouchá jen rádio a na televizi nekouká. Argument, že má platit služby pro ostatní, neberu,“ sdělil Právu předseda čtyřčlenného pirátského klubu poslanců Jakub Michálek. „To by pak musela být regulérní daň,“ dodal.

Jak už Právo informovalo, pracovní skupina, která se tím zabývá, s rozšířením počtu plátců koncesionářských poplatků počítá. Počet domácností a evidovaných rozhlasových přijímačů, ze kterých poplatek platí podnikatelé, loni dosáhl 3,8 milionu. Počet evidovaných televizních přijímačů činil 3,5 milionu.

„Velká televizní novela by měla redefinovat televizní přijímač. Kromě televizoru by to měl být i telefon a počítač. To by rozšířilo počet domácností, které platí koncesionářské poplatky, o zhruba 600 tisíc. To je jeden zdroj financování,“ sdělil Právu Jan Lacina (STAN).

Za televizi na mobilu se bude platit

Mobil

Tento záměr potvrdil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Do portfolia návrhů, které zvažujeme, patří především rozšíření okruhů koncesionářů. Ale vše je ve stadiu debat,“ řekl Právu. Rozšíření okruhu plátců podporuje i Aleš Juchelka z ANO.

Konkrétní čísla, o kolik by poplatky mohly vzrůst, politici uvést odmítají. Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral Právu tento týden sdělil, že by rád zvýšil poplatek o 15 korun na 60.

Od poplatků jsou osvobozeni lidé, kteří neodebírají elektřinu. Ti, kteří elektřinu odebírají, ale nevlastní televizní či rozhlasový přijímač, musí institucím zaslat čestné prohlášení.

Kontrolu mají na starosti veřejnoprávní instituce samy. Za nepřihlášený televizor hrozí pokuta 10 tisíc korun, za rádio polovina. Od placení poplatků jsou osvobozeni slepí či hluší lidé a lidé s nižším příjmem, než je 2,15násobek životního minima za uplynulé kalendářní období.

Zavoral: Bez poplatku 60 Kč přijde i rušení stanic

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám