Hlavní obsah

Viry se nevyhýbají ani počítačům od Applu. Tyto útočí nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný virus stojí na platformě macOS za třetinou všech detekcí, jde o škodlivý kód Pirrit. Tato hrozba ale není jediná, před kterou by se měli mít uživatelé počítačů od Applu na pozoru. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Majitelé počítačů od Applu, které jsou vybaveny operačním systémem macOS, nečelí kybernetickým hrozbám tak často jako uživatelé strojů s Windows. Patrně i kvůli tomu se někdy mylně domnívají, že se jich škodlivé kódy nijak netýkají. To ale není vůbec pravda, jak dokládají nejnovější statistiky.

Například adware Pirrit je pro uživatele hrozbou dlouhodobě. „V květnu se adware Pirrit znovu vrací do čela naší pravidelné statistiky, a to dokonce ve více než třetině všech zachycených detekcí,“ varoval Jiří Kropáč, vedoucí virové brněnské laboratoře Esetu.

„Můj syn má rakovinu.“ Kyberšmejdi vylákali z lidí miliony

Bezpečnost

„Protože adware je typem kybernetického rizika, které uživatelé většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně jako součást jiných programů nebo her, v období letních prázdnin tak přirozeně rostou jeho detekce v souladu s tím, jak uživatelé tráví více volného času a nemusí být při práci s počítačem tolik ostražití,“ konstatoval Kropáč.

Adware Pirrit je typickým zástupcem kódů, které zobrazují agresivní reklamu – projevuje se množstvím vyskakujících reklamních oken, která nejdou zavřít, zvýrazněním některých slov při surfování, vkládáním odkazů do webového obsahu a negativním dopadem na výkon zařízení

„I když adware není stejně závažným škodlivým kódem jako infostealery nebo ransomware, i tak představuje riziko, které by uživatelé neměli opomíjet. Tím, že často funguje jako prodloužená ruka útočníků ve vašem zařízení, může sám stahovat do zařízení aplikace, doplňky do prohlížeče nebo další malware, aniž byste nad tím měli kontrolu,“ zdůraznil Kropáč.

Rostou i další hrozby

Na pozoru by se měli mít uživatelé také před trojským koněm Downloader.Adload, kterému patří druhá příčka. V květnu jeho detekce vzrostly na desetinu všech zachycených případů.

Tento nezvaný návštěvník se snaží přimět uživatele ke stažení dalšího adwaru do napadeného zařízení. „Útočníci velmi často vydávají adware za populární hry nebo prémiový software, čímž chtějí uživatele nalákat k jeho stažení. Pokud stáhneme konkrétně Downloader.Adload, nainstaluje do zařízení nějaký další adware, většinou v podobě nějaké komponenty nebo doplňku do internetového prohlížeče,“ vysvětlil Kropáč.

Třetí nejčastěji detekovaný škodlivý kód v Česku, Proxy.Agent, se tentokrát objevil v šesti procentech případů. Přehled dalších hrozeb, se kterými se mohli uživatelé setkat v květnu nejčastěji, naleznete v tabulce níže.

TOP 5 kybernetické hrozby pro platformu macOS v Česku a na Slovensku – květen 2023:
1.OSX/Adware.Pirrit (35,4 %)
2.OSX/TrojanDownloader.Adload (10,2 %)
3.OSX/TrojanProxy.Agent (6,1 %)
4.OSX/Adware.Bundlore (4,1 %)
5.OSX/Adware.MaxOfferDeal (2,7 %)

Nenaleťte podvodníkům. Falešné weby s ChatGPT se šíří jako lavina

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Zákeřný virus terorizuje počítače v Česku

Dramatický nástup má zákeřný virus Agent.QMG, který se prakticky z nuly vyhoupl v uplynulém měsíci ve virových statistikách na druhou příčku nejrozšířenějších...

Výběr článků

Načítám