Hlavní obsah

Nebezpečný trojan útočí v Česku. Lidem odčerpává potají peníze přes SMS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti bijí na poplach, na české scéně se objevila nová hrozba, která terorizuje chytré telefony a počítačové tablety s operačním systémem Android. Trojský kůň GriftHorse dokáže uživatele bez jeho vědomí přihlásit k placeným SMS službám, postupně jim potají odsává peníze, což lidé zpravidla zjistí až zpětně na faktuře za mobilní služby.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Před novým trojanem varovali bezpečnostní experti Esetu. Zdůraznili, že GriftHorse se mezi desítkou nejrozšířenějších hrozeb objevil v dubnu vůbec poprvé. A rovnou se vyhoupl na třetí příčku s podílem 6,28 % mezi ostatními hrozbami.

„Trojský kůň GriftHorse se podobně jako ostatní škodlivé kódy na platformě Android šíří prostřednictvím upravených aplikací. V dubnu jsme ho například detekovali v aplikaci přehrávající různé zvuky nebo v hráčské aplikaci využívající kryptoměny,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Podvodníci to zkouší přes Zoo Praha. Takhle důvěřivce oberou

Bezpečnost

Podle něj je tato hrozba velmi nebezpečná. „Trojský kůň GriftHorse dokáže uživatele bez jejich vědomí přihlásit k placeným službám. Po tom, co infikuje zařízení, zobrazuje různá oznámení s domnělými výhrami, dokud na nějakou z nich uživatel neklikne,“ popsal průběh útoku Jirkal.

„Vzápětí je uživatel přesměrován na webovou stránku, kde má zadat k ověření své telefonní číslo, ve skutečnosti ho ale poskytuje prémiové SMS službě. Uživatelé si přitom nemusí plateb hned všimnout a peníze se jim tak mohou strhávat i několik měsíců. Protože uživatelé se k placené službě přihlásí vlastně sami a dobrovolně, je zpravidla nemožné, aby své peníze získali zpět,“ doplnil bezpečnostní expert.

Falešné hry

Tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem je v případě operačního systému Android adware Hiddad. Stojí za čtvrtinou všech detekovaných útoků, jeho podíl činí přesně 26,54 %.

Nezvaný návštěvník se šíří nejčastěji šíří prostřednictvím aplikací napodobujících populární videohru Minecraft.

„Adware Hiddad detekujeme na předních místech pravidelné statistiky již několikátý měsíc po sobě, v dubnu nás ale překvapil svou zvýšenou aktivitou, především ke konci měsíce,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Útočníci jsou podle něj při svých kybernetických nájezdech s touto hrozbou úspěšní. „Strategie šíření adwaru Hiddad se zatím nemění, pravděpodobně proto, že je v Česku zkrátka úspěšná – Hiddad se v dubnu nejčastěji skrýval ve hrách Block Crazy Robo World a Block Sun Earth, ve kterých mají hráči za úkol vytvářet svět z kostek tak, jak to známe právě z velmi populární hry Minecraft,“ uzavřel Jirkal.

Anketa

Setkali jste se v posledním roce s virem na mobilu?
Ano, opakovaně.
8,7 %
Ano, ale pouze jednou.
5,3 %
Já ne, ale známý(á) ano.
3 %
Zatím ne.
83 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14334 čtenářů.

Obávaný trojský kůň Emotet nabírá opět na síle

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám