Hlavní obsah

Proruská skupina Killnet napadla stránky italských úřadů či soutěže Eurovision

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Proruská skupina hackerů Killnet ve středu odpoledne napadla stránky některých italských institucí, například Senátu či nejvyššího zdravotnického úřadu. Podle agentury ANSA útok způsobil zpomalení či výpadky v přístupu k portálům. Pod útokem se ocitl i portál písňové soutěže Eurovize, která se v těchto dnech vysílá z Turína. Podle veřejnoprávní televize RAI ale stránky problémy ve fungování nezaznamenaly.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackerská skupina Killnet ohlásila svůj "útok na Itálii" na sociální síti Telegram. Mezi stránkami, o kterých hackeři tvrdí, že je napadli, jsou i portály univerzit, úřadů či soukromých firem.

Původně italská média informovala o tom, že útok vyřadil z provozu i portál ministerstva obrany. To však následovně informaci popřelo a tvrdí, že stránky nefungují kvůli dlouhodobě plánované údržbě, uvedl deník Corriere della Sera.

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Bezpečnost

Některé z uvedených stránek ve středu odpoledne skutečně zaznamenaly problémy ve fungování. Přístup k nim nebyl možný nebo byl mimořádně pomalý. Další dopady útoku úřady zkoumají.

Podle prvních informací se jedná o DDoS útoky (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackerská skupina Killnet ve druhé polovině dubna zaútočila stejným způsobem v Rumunsku a také na webové stránky řady institucí a médií v Česku. Načas ochromila stránky ministerstva vnitra, policie, hasičů, Českých drah a zpravodajské portály České televize a Českého rozhlasu.

Hackeři vyřadili Portál veřejné správy

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám