Hlavní obsah

Hackeři vyřadili Portál veřejné správy

Brno
Aktualizováno

Na některé české weby zaútočili podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) hackeři. Situaci úřad vyhodnocuje, závažné dopady zatím neeviduje. NÚKIB o tom ve středu informoval na svém twitterovém účtu. Úřad na něm také odkázal na své varování před kyberútoky v souvislosti s děním na Ukrajině.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bližší informace k zaznamenaným incidentům zatím NÚKIB nezveřejnil. Podle zjištění ČTK se ale kybernetický nájezd týká například Českých drah nebo systému některých tuzemských letišť.

Mimo provoz je také Portál veřejné správy. Ten funguje jako rozcestník, zájemci na něm naleznou informace o službách veřejné správy, návody na řešení životních situací, seznam datových schránek, formuláře, věstníky či odkazy na státní instituce.

Portálu občana, přes který lidé mohou elektronicky žádat například o výpis z rejstříku trestů, bodového hodnocení řidičů nebo výměnu řidičáku, se oproti tomu útok nedotkl a web funguje bez omezení.

Už od úterý řeší problém s výpadky mobilní aplikace Můj vlak České dráhy, řekl mluvčí drah Lukáš Kubát. Nefunguje on-line nákup jízdenek, problémy jsou i s vyhledáváním spojů. Dopravce na odstranění problémů pracuje, řekl Kubát.

Útoky na letiště

Karlovarské letiště zaznamenalo útok hackerů v noci na úterý. "Jde o útok DDoS, to znamená, že se velkým počtem dotazů snaží vyřadit server. Naše stránky jsou ale z České republiky normálně přístupné. Útok řešíme s naším IT technikem," řekla jednatelka Letiště Karlovy Vary Alice Undus.

Podle ní se útok na webové stránky letiště netýká bezpečnosti dopravy. Vzhledem k tomu, že karlovarské letiště neprovozuje žádnou pravidelnou linku, tak i návštěvnost webu je malá. "Sledujeme situaci, ale myslím, že to postupně odezní," dodala Undus.

Hackerský útok zaznamenalo v úterý také mezinárodní letiště v Pardubicích. "Způsobilo nám to výpadek celého webového systému, naše stránky nefungují," řekla mluvčí letiště Mária Ministrová. Provozu letiště by se útok neměl dotknout, společnost East Bohemian Airport ale nechá vše prověřit firmou, která počítačový systém zajišťuje.

Weby vnitra i policie vyřadil z provozu útok hackerů

Bezpečnost

"Momentálně zjišťujeme, co se děje, takže ještě nejsem schopna poskytnout žádné relevantní informace," řekla za společnost Letiště Ostrava Kateřina Pustějovská. Kromě internetových stránek podle ní vše ostatní funguje bez problémů.

Portál veřejné správy portal.gov.cz dopoledne uváděl, že "právě probíhá technologická odstávka za účelem posílení bezpečnosti webu".

Podle NÚKIB jde o útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.

Nejen Ukrajina a Rusko. Hackeři zatáhli do kyberválky už i Čínu

Bezpečnost

Kybernetická válka hrozí i Česku

NÚKIB varoval již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka. Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“.

Varováním, které NÚKIB vydal, se přitom správci a provozovatelé systémů regulovaných zákonem o kybernetické bezpečnosti musí zabývat. „Zejména musí zohlednit popsané hrozby a přijmout adekvátní opatření. Zohlednění varování a zavedení adekvátních opatření doporučujeme také organizacím, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ konstatoval Řehka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám