Hlavní obsah

První živý tvor na oběžné dráze. Fenka Lajka cestu nepřežila

– Moskva/Praha

Jen krátce poté, co Sovětský svaz v říjnu 1957 vypustil Sputnik 1, první umělou družici Země, dosáhl dalšího úspěchu v nevyhlášené kosmické válce se Spojenými státy. Na palubě družice Sputnik 2, která vystartovala do vesmíru před 65 lety, 3. listopadu 1957, byla 2-3 roky stará toulavá fenka Lajka, kříženec odchycený na ulicích Moskvy. Akce pro psíka skončila nešťastně, během letu uhynul.

Foto: ČTK/AP

Fena Lajka sice nebyla prvním živočichem, který překonal hranici vesmíru (100 kilometrů), byla ale prvním na oběžné dráze. Skončila však tragicky.

Článek

Na let byly původně vybrány tři fenky: Lajka, Albina a Muška.

„Albina už měla za sebou suborbitální let a měla i tři štěňata. Zůstala v pozici náhradnice. Muška byla používána při pozemních testech a zkouškách před startem, aby se tím zbytečně nestresovala Lajka,“ popsal pro Novinky popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti.

Historky o tom, proč byla vybrána právě Lajka, se různí: podle některých na ni padl los proto, že byla hezká. „Lajka byla mírná a okouzlující,“ napsal Vladimir Jazdovskij (jeden z šéfů výcviku psů) ve své knize zachycující historii sovětské vesmírné medicíny.

Vzpomíná v ní, že ještě předtím, než zamířil k odpalovací rampě, vzal psíka domů, aby si pohrál s jeho dětmi. „Chtěl jsem pro ni udělat něco hezkého, zbývalo jí tak málo života,“ podotkl Jazdovskij.

Dopředu se totiž vědělo, že Lajka zahyne. V té době ještě nebyl technicky vyřešen návrat z oběžné dráhy, proto měla být Lajka po pěti dnech výzkumu cíleně usmrcena.

Propaganda tvrdila, že žila ještě týden

„Ačkoli sovětská propaganda dlouho tvrdila, že Lajka žila až sedm dnů, po rozpadu SSSR získané informace ukazují, že fenka zahynula už zhruba pět hodin po startu na přehřátí organismu a šok. Teplota v malé kabince s Lajkou vystoupala až ke 40 stupňům Celsia,“ připomněl Halousek.

Sputnik s jejím mrtvým tělem pak obíhal Zemi ještě pět měsíců - do dubna 1958, kdy byl naveden do atmosféry, kde shořel.

Sputnik přinesl Moskvě ve vesmírném závodě vedení. Odstartoval před 65 lety

Historie

Asi čtyři metry dlouhý Sputnik 2 vážil přes 500 kilogramů, kabina pro Lajku byla dlouhá 80 a její průměr činil 64 centimetrů. Počátek jeho letu provázely komplikace, kvůli technickým problémům musela Lajka čekat na start v kabině tři dny. Teplota byla nízká a bylo třeba ohřívat kokpit pomocí hadice. Když se dostala na oběžnou dráhu, lékaři s úlevou zjistili, že její srdeční tep, který se při startu zrychlil, i její krevní tlak jsou v normálu. Jako potravu dostala speciálně upravené krmivo z kontejneru.

„Lajka se původně nejmenovala Lajka, používala se pro ni během výcviku jména Kudrjavka (Kudrnatá), Žučka (Brouček) nebo Limončik (Citronek). Jméno Lajka dostala poprvé až v tiskové zprávě o jejím letu,“ zmínil Halousek další zajímavost a dodal, že to však nebylo označení plemene (sibiřská nebo západosibiřská lajka), nýbrž je to podle ruského „lajkat“, tedy štěkat.

Podobně jako všichni ostatní psi využívaní v sovětském vesmírném programu to byl toulavý „voříšek“, jelikož lékaři věřili, že jsou s to se na drsné podmínky nejrychleji adaptovat.

Prvním člověkem v kosmu se stal před šedesáti lety Jurij Gagarin

Historie

„Na kosmické lety se používaly jak fenky, tak i pejsci. Ale na delší mise byly vždy preferovány fenky (Lajka, Strelka, Belka, Černuška, Zvězdočka a další), protože od fenek se lépe odváděly a uklízely exkrementy a moč,“ vysvětlil Halousek.

Pro vesmírné lety se obecně vybírali dvou- až šestiletí psi menšího vzrůstu, nesměli mít více než 7,5 kilogramu a měřit přes 35 centimetrů na výšku a 43 cm na délku od nosu po ocas. Na palubě totiž nebylo příliš místa, během některých letů se navíc musela do rakety vměstnat dvě zvířata, aby se mohly srovnat jejich reakce.

Do letu prvního člověka do vesmíru v dubnu 1961 vypustili Sověti do kosmu na 50 psů, asi 20 z nich přitom zahynulo.

Cigan a Dezik v roce 1951

Kromě Lajky se do dějin kosmonautiky zapsali psi Cigan a Dezik, se kterými již v roce 1951 vylétla raketa do zhruba stokilometrové výšky, odkud se zase snesla na padáku. Oba vyvázli prakticky bez následků - Dezikovi nebylo vůbec nic, Cigan během přistávání utrpěl jen povrchové oděrky.

Oba psí hrdinové se museli vyrovnat nejen se čtyřminutovým stavem beztíže, ale hlavně s pětinásobným přetížením při startu. Nic z toho pro psy, upoutané do speciálních postrojů a sledované řadou přístrojů, ale neznamenalo větší nebezpečí.

Před 70 lety Sověti tajně vyslali do vesmíru dvojici psů

Historie

Psi Strelka a Belka, kteří odstartovali 19. srpna 1960 na oběžnou dráhu, sice nebyli prvními živými tvory na oběžné dráze, jako první se ale odtamtud vrátili živí zpět na zemský povrch. Na palubě Sputniku 5 je doprovázeli králík, čtyřicítka myší, dva potkani, mouchy a řada rostlin. Většina pasažérů se následující den vrátila v pořádku na Zemi, asi dvacet myší ale zemřelo.

Lajka tedy byla prvním živým tvorem na oběžné dráze Země, ale za hranici mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem (tedy výšku 100 km) se už před ní vydali i jiní živočichové.

Před 50 lety odstartovala k Měsíci expedice Apollo 16

Věda a školy

Vůbec prvním tvorem, který tuto pomyslnou hranici vesmíru překonal, byly octomilky známé spíše jako vinné mušky: 20. února 1947. Vynesla je tam upravená raketa V-2 odpálená z americké střelnice White Sands v Novém Mexiku. Mušky s ní vyletěly až do výšky 109 km a na rozdíl od Lajky se jim podařilo bezpečně vrátit zpět na Zemi.

Na hranici vesmíru se dále např. o dva roky později podíval makak rhesus Albert, také v původně německé vojenské raketě V-2. Kvůli problémům s padákem ale opice při návratu zahynula.

Reklama

Související témata:
Lajka
Milan Halousek

Výběr článků

Načítám