Hlavní obsah

Namočil se do staré totality a teď tu mluví o nové, kritizovali politici Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 17.listopadu si Česko připomíná pád komunistické totality v roce 1989. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dlouho hlásá, že za současné vlády žije Česko v „nové totalitě“. Tento výrok na Národní třídě pobouřil mnoho politiků, kteří to považují za neuctivé vůči lidem, kteří pravou předlistopadovou totalitu zažili a svobodu vybojovali.

Vít Rakušan na Národní tříděVideo: Novinky

 
Článek

Když se ho novináři na Národní třídě zeptali, Andrej Babiš popřel, že by v souvislosti se 17. listopadem mluvil o nové totalitě. Podle jeho slov mluvil o tom, že se někdo snaží zprivatizovat demokracii. Přesto je to spojení, které používá, proto ho politici v rozhovorech během oslav 17. listopadu komentovali.

Andrej Babiš dorazil na Národní třídu.Video: Novinky

Na Rakušana pokřikovali

„Poslouchat od těchto lidí, kteří se namočili do té staré totality, něco o nové totalitě, je takříkajíc chucpe. Ti lidé sem přijdou, mohou volby vyhrát, máme tu parlamentní demokracii, rozhodují lidé. Cítím hořkost předsedy ANO, že není na Pražském hradě, ale opět o tom rozhodli lidé,“ řekl na Národní třídě, kde se slaví 17. listopad, ministr vnitra Vít Rakušan. I na něj lidé na Národní třídě pokřikovali. Komentoval to tím, že je to nejlepší důkaz toho, že lidé 17. listopadu vybojovali, co chtěli.

Promluvil i další člen vládní pětikoalice, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Tomu přijde „disidentské“ vystupování Andreje Babiše absurdní. Na Národní třídě upozornil také na to, že Andrej Babiš se na budování demokracie nikdy nijak nepodílel. „Nechci si kazit dnešní den Andrejem Babišem,“ zakončil svoje vyjádření.

Ivan Bartoš na Národní tříděVideo: Novinky

Podobně se vyjádřila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Nesmíme dovolit nazývat věci jinými jmény a tvářit se, že to nic neznamená. U slov to často začíná, u toho začínaly v dějinách mnohé hrůzy,“ okomentovala Babišovo používání slova totalita.

Dvořák: Skutečnou totalitu Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku

Domácí

„Měli bychom se snažit být odvážnější pojmenovávat věci, které jsou populistické nebo nepravdivé, pravými jmény,“ doplnil ji předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Proti výroku se vyjádřil ale také například Michal Šmarda, předseda sociální demokracie, která součástí vlády není. „Pokud se Andrej Babiš opřel do současné vlády s tím, že je tady nová totalita, tak tím jen zlehčuje tu totalitu, které on sloužil,“ myslí si. Dodal také, že tato vláda sice není totalitní, ale je špatná. Zásadní rozdíl vidí v tom, že v současné době může člověk proti vládě svobodně vystupovat.

Michal Šmarda na Národní tříděVideo: Novinky

Jedná se o prvky totality, říká Havlíček

Kolegové Karel Havlíček a Alena Schillerová se za svého předsedu při oslavách 17.listopadu postavili. Havlíček se vyjádřil opatrněji, podle něj se můžou postupně objevovat totalitní prvky, které je nutné u současné vlády hlídat.

Alena Schillerová a Karel Havlíček dorazili na Národní třídu.Video: Novinky

„Musíme se podívat, co je definice totality. My jsme ji nikdy nesrovnávali s totalitou před rokem 1989. To je nesrovnatelné. Prvky určité totality, pokud ji budeme definovat tak, že to je uzurpování veřejného prostoru prostřednictví byrokratického aparátu s cílem postupně umlčovat oponenty, tak ty se začnou projevovat vždy tam, kde začíná být silná nadvláda nějaké konkrétní strany,“ řekl Havlíček novinářům.

Hnutí ANO své přesvědčení o „nové totalitě“ staví hlavně na tom, že má vládní koalice většinu v Senátu, Poslanecké sněmovně a také prezident Petr Pavel je podle nich provládní.

Sametová revoluce byla naším společným dílem. Čaputová uctila 17. listopad na Národní třídě

17. listopad

Výběr článků

Načítám