Hlavní obsah

Sametová revoluce byla naším společným dílem. Čaputová uctila 17. listopad na Národní třídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek odpoledne zavítala v předvečer výročí událostí 17. listopadu na Národní třídu v Praze, položila tam kytici a zapálila svíčku.

Živě: Zuzana Čaputová si na Národní třídě připomíná události 17. listopaduVideo: Novinky

 
Článek

„Sametová revoluce v roce 1989 byla společným dílem Česka a Slovenska, položila základy demokracie a dosud z ní čerpáme,“ řekla u památníku, který byl v obležení novinářů.

Čaputová je v České republice na pracovní návštěvě, při níž se již setkala s českým prezidentem Petrem Pavlem. Do Prahy den před výročím sametové revoluce přijíždí každoročně.

Podle ní 17. listopad patří mezi největší svátky novodobé historie. Lidé před 34 lety na Národní třídě stáli sjednoceni proti totalitě, měli odvahu, odmítali násilí, byli vyzbrojeni havlovskou pravdou a láskou, řekla. „Pokud jim toto stačilo na vítězství demokracie, věřím, že tyto kvality a hodnoty nám budou stačit na obranu demokracie,“ dodala.

Slovenská prezidentka zavzpomínala, že v době sametové revoluce jí bylo 16 let a účastnila se demonstrací na bratislavském náměstí SNP. „Vnímala jsem velmi jasně, protože se u nás doma o tom mluvilo, že se děje velká změna,“ řekla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka uctila památku studentů 17. listopadu 1989 u památníku na Národní třídě v Praze

Návštěvu ČR den před výročím událostí 17. listopadu a jejich připomenutí absolvovala slovenská hlava státu i loni, kdy se setkala s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem. O rok dříve jej ve stejném termínu navštívila v nemocnici během jeho hospitalizace.

Večer Čaputovou, která na návštěvu ČR dorazila s partnerem Jurajem Rizmanem, čeká debata se studenty Karlovy univerzity.

Česko i Slovensko si 17. listopad připomínají jako Den boje za svobodu a demokracii, ČR i jako Mezinárodní den studenstva. Odkaz se vztahuje k letům 1939 a 1989, respektive k uzavření českých vysokých škol nacisty a k událostem na Národní třídě, které v listopadu 1989 odstartovaly sametovou revoluci.

Pavel přivítal na Hradě Čaputovou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám