Hlavní obsah

Dvořák: Skutečnou totalitu Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnou totalitu Andrej Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku. Tak v rozhovoru pro Novinky reagoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) na to, když šéf ANO opakovaně označil vládu Petra Fialy (ODS) za „novou totalitu“. Babišova slova ministra tak nadzdvihla, že se kvůli tomu ve středu ve Sněmovně několikrát pohádali.

Rozhovor s Martinem Dvořákem (STAN)Video: Novinky

 
Článek

„Myslím, že to je znevažování hrůz, které skutečná komunistická totalita způsobovala. To ale pan poslanec Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku. Takže on na totalitě profitoval, sloužil jí a byl z ní dobře živ. Ale nemá morální právo říkat, že dneska žijeme v totalitě,“ bránil se Dvořák v rozhovoru pro Novinky Babišovu označení „nová totalita“.

„Žijeme ve svobodě a demokracii a máme spoustu práv a svobod, které skutečná totalita omezuje a zakazuje,“ zdůraznil ještě ministr.

Reagoval tak na to, že Babiš označením „nová totalita“ napadá vládu, politiky pětikoalice či média. „V parlamentu nás válcujete, ohýbáte jednací řád, protože paní předsedkyně mě nenechala mluvit. Chtěla, abych navrhnul bod, já jsem nemusel navrhovat žádné body. To je ta nová totalita, která má vládu, parlament, senát, prezidenta, Ústavní soud,“ prohlašoval například na schůzi šéf ANO.

Babiš ve Sněmovně urážel politiky. Ministra označil za nulu a parazita

Domácí

Dvořák se označení bránil už i několikrát během schůze. „Pokud někdo lže, krade a podvádí a média napíšou, že lže, krade a podvádí, není to projev totality,“ zdůraznil na plénu. Tato slova Babiše nenechala chladným, Dvořáka následně nazval „nulou“ či „parazitem“.

Ministr na to Novinkám řekl, že Babišovi „povolily nervy“. „Choval se nevkusně, vulgárně, arogantně a ztrácel kontrolu, což by se politikovi stát nemělo,“ upozornil.

Do šéfa ANO si ale zároveň rýpnul. „Docela dobře jsem se bavil, když jsem viděl, že se rozohňuje víc a víc a ztrácí kontrolu. Je pravda, že pan poslanec Babiš vypadal, že není úplně na výši situace,“ uvedl Dvořák. Omluvu od předsedy opozičního hnutí prý ale požadovat nebude.

Označení „komunista“ se Babiš ve středu na plénu několikrát bránil. Řekl například, že byl „pasivním členem KSČ“.

Sněmovna se konečně dostala k balíčku. O slovo se hlásí desítky poslanců

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám