Hlavní obsah

Základní recept na korpus z křehkého těsta na koláče a quiche

2:38
2:38

Poslechněte si tento článek

Křehké těsto na korpusy sladkých koláčů a na slané quiche můžete koupit v obchodě. Prodává se už rozválené do kruhu, a tak ho stačí jenom vybalit, vložit do formy a péct. Pokud vás ale pečení opravdu baví, můžete si jej snadno připravit i sami.

Foto: Shutterstock

Univerzální korpus z křehkého těsta se hodí na sladké koláče i slané quiche.

Článek

Křehké těsto připravte alespoň dvě hodiny předem, potřebuje chvíli odpočinku v lednici (tam na vás ale počká i dva dny, pokud vám do pečení něco přijde).

Před pečením ho rozválejte na výšku asi 0,5 cm a pomocí papíru na pečení nebo válečku ho přeneste do formy. Obsahuje hodně másla, takže formu před použitím nemusíte vymazat, ale možná se vám bude hodit malý trik: z pečicího papíru ustřihněte dva pruhy asi o 10 cm delší, než je průměr formy. Vložte je do kříže dospodu formy a nechte je přesahovat přes okraj. Na ně položte těsto a dál postupujte podle receptu. Až bude koláč upečený a zchladne, pomocí těchto proužků ho snadno přemístíte na servírovací talíř.

Ingredience na koláčovou formu o průměru 26 cm
250 g hladké mouky2–3 lžíce ledové vody
130 g máslašpetka soli

POSTUP:

  1. Do mísy prosejte mouku se solí.
  2. Přidejte na menší kostičky nakrájené studené máslo, dvě lžíce ledové vody a konečky prstů svižně zpracujte na směs, která bude připomínat drobenku. Pak použijte celé dlaně a drobečky sílou spojte do kompaktního těsta. Pokud je směs příliš suchá, přidejte ještě lžíci ledové vody. Křehké těsto dlouho nehněťte, aby se máslo nezačalo rozpouštět, korpus by pak byl tvrdý a vysušený. Postačí, když se všechny suroviny spojí.
  3. Z těsta vytvarujte plochý disk, snadněji se vám pak rozválí do kruhu, zabalte ho do potravinářské folie a nechte v lednici odležet alespoň dvě hodiny, ideálně ale přes noc.
  4. Před pečením těsto rozválejte do kruhu o něco většího, než je průměr formy, na výšku by měl kruh mít asi 0,5 cm. Nejlépe vám to půjde mezi dvěma archy pečicího papíru. Pokud ho nechcete použít, posypejte vál trochou hladké mouky, tou ale šetřete.
  5. Rozválené těsto přeneste pomocí válečku (nebo papíru na pečení, na kterém jste ho váleli) do formy a upravte okraj. Pokud máte čas, můžete ho ještě na chvíli vložit do lednice.
  6. Předehřejte troubu na 180 °C. Dno těsta propíchejte vidličkou. Na těsto položte kruh z papíru na pečení a zatižte ho: dobře poslouží suché luštěniny nebo rýže, použít můžete i keramické fazole. Zatížený korpus předpečte v rozehřáté troubě, postačí 15 minut. Poté ho vyndejte z trouby, odstraňte papír se zátěží, libovolně naplňte a dopečte podle receptu.

TIP: Pokud chcete korpus použít na sladké koláče, nahraďte dvě lžíce mouky moučkovým cukrem a přidejte špetku nastrouhané citronové kůry. Pro bohatější chuť můžete vodu nahradit studeným žloutkem.

Související témata:
Základní recepty

Výběr článků

Načítám