Hlavní obsah

Do posledního kousku. Dejte zbytkům druhou šanci

6:38
6:38

Poslechněte si tento článek

Zapojte svou kreativitu a proměňte zbylé přílohy či porci masa, která by sotva stačila pro jednoho, v nové a originální pokrmy.

Foto: Profimedia.cz

Placky z vařených brambor

Článek

U nás se jídlo nevyhazuje! tvrdíme o sobě rádi. Pravda ale je, že každý Čech ročně vyhodí více než 90 kg potravin, přičemž nejčastěji v koši končí pečivo, zbylé přílohy, ovoce a zelenina.

Přemýšlejte chytře už při nákupu. Zkontrolujte zásoby a napište si seznam. Nenechte se zlákat výhodnými akcemi bez toho, aniž byste měli představu, jak nabízenou potravinu využijete.

Nakupujte raději méně a častěji a potraviny správně skladujte. Ty, kterým končí trvanlivost, umístěte na nejviditelnější místa. A pokud vám i přesto nějaké zbytky zůstanou, inspirujte se našimi recepty.

Placky z vařených brambor

Do těchto placiček můžete schovat zbylé brambory z předchozího dne i zapomenuté kousky výraznějších sýrů z lednice.

INGREDIENCE:
800 g vařených bramborsůl a pepř
120 g tvrdého sýra2 hrsti strouhanky
2 vejce3 lžíce oleje
1 lžička dijonské hořčice
K podávání:
čerstvé bylinkydip ze zakysané smetany

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C, plech vyložte papírem na pečení a lehce ho potřete olejem. Brambory prolisujte do velké mísy. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, hořčici a vejce.
  2. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Na talíř nasypejte strouhanku. Z hmoty tvarujte rukama placky vysoké asi 1,5 cm. Každou lehce obalte ve strouhance a skládejte je na plech.
  3. Připravené placky zakápněte olejem a dejte do rozpálené trouby. Pečte asi 25 minut, poté je obracečkou s citem otočte a dopečte dozlatova i z druhé strany, potrvá to ještě asi 10 minut.
  4. Podávejte posypané bylinkami s dipem ze zakysané smetany.

Tipy, když vám zůstanou brambory

Bramborové krokety: Brambory rozmačkejte, smíchejte s vajíčkem, trochou mouky, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem. Vytvořte malé kuličky, obalte je v strouhance a osmažte.

Bramborová frittata: Brambory nakrájejte na plátky, smíchejte s vejci, sýrem a kořením a nechte zapéct na pánvi nebo v troubě.

Poklička na pastýřský koláč: Zbylou bramborovou kaši rozmíchejte s trochou rozpuštěného másla a mléka dohladka. Navršte ji na směs z mletého masa a zeleniny a zapečte v troubě.

Taštičky z listového těsta

Na náplň do taštiček z listového těsta využijte zbytky pečeného kuřete, dobře ho dochuťte a přidejte dip.

Foto: Profimedia.cz

Taštičky z listového těsta

INGREDIENCE:
80-100 g pečeného nebo vařeného masa špetka tymiánu nebo oregana
1 cibulesůl a pepř
1 stroužek česneku 1 balení listového těsta
2 lžíce oleje 1 vejce

POSTUP:

  1. V pánvičce rozehřejte olej, vsypte cibuli a osmahněte ji dosklovata. Poté přidejte česnek a také ho minutku orestujte v horkém tuku. Přidejte najemno nasekané maso, tymián, osolte, opepřete a prohřejte.
  2. Předehřejte troubu na 200 °C a v misce prošlehejte vajíčko. Listové těsto rozbalte, ostrým nožem rozkrojte podélně na polovinu a poté ještě překrojte svisle na třetiny, abyste získali šest stejných obdélníků, ze kterých vzniknou taštičky.
  3. Na polovinu každého obdélníku položte lžíci a půl náplně, okraj nechte prázdný. Ostrým nožem udělejte na volné polovině těsta pár krátkých zářezů. Okraje kapsiček potřete vajíčkem, volnou část těsta přeložte přes náplň a dobře stiskněte.
  4. Hotové kapsičky přeneste na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete vajíčkem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

Tipy, když vám zůstane trochu masa

Obrané maso z vývaru nebo zbytky pečeného kuřete můžete přetvořit na jídlo, kterým znovu nasytíte rodinu.

Nastavte ho zeleninou: Osmažte maso na cibulovém základu, přidejte nastrouhanou mrkev či hrášek a vytvořte základ na české rizoto.

Udělejte masovou náplň: Přidejte nadrobno nakrájené houby, klidně i list zelí, pórek a papriku a vytvořte masovou směs, kterou můžete naplnit těstovinové taštičky nebo třeba šátečky z listového těsta.

Připravte tortilly: Zbytky boloňského ragů posypejte sýrem a zapečte v tortilách.

Pasta frittata

Italská odpověď na české šunkofleky se připravuje ze špaget a voňavé pancetty. Je kompaktnější a výborná bude i jako oběd do krabičky.

Foto: Profimedia.cz

Pasta frittata

INGREDIENCE:
400 g uvařených špaget 100 ml sladké smetany 31%
80 g pancetty 50 g strouhaného parmazánu
4 vejce 2 lžíce oleje

POSTUP:

  1. Pancettu nakrájejte na kostičky a osmažte ve větší hlubší pánvi dokřupava. Přeložte ji do mísy a v pánvi nechte asi dvě lžíce oleje. K osmažené pancettě přidejte vejce, smetanu a nastrouhaný parmazán, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  2. K vaječné směsi přidejte těstoviny a znovu promíchejte tak, aby se všechny špagety ve směsi obalily. Poté ji přesuňte na pánev, urovnejte a na mírném ohni opékejte asi 5 minut.
  3. Když je frittata hotová ze spodní strany, nechte ji sklouznout na velký talíř a poté vraťte na pánev neupečenou stranou dolů a pečte ještě asi 5 minut. Podávejte ji nakrájenou na trojúhelníčky s čerstvým salátem, je chutná teplá i studená.

Grenadýr marš

Trocha sádla a té nejlepší červené papriky a cibule dává tomuto maďarskému jídlu ze zbytků takový šmrnc, že příště už budete vařit brambory přímo na něj.

Foto: Profimedia.cz

Grenadýr marš

INGREDIENCE:
600-700 g vařených brambor 2 lžičky mleté sladké papriky
2 středně velké cibule 1/2 lžičky pálivé mleté papriky (nebo podle chuti)
1-2 lžíce sádla sůl a pepř
400 g těstovinových fleků

POSTUP:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte sádlo a cibuli orestujte do zlatova. Až bude mít cibule zlatavou barvu, stáhněte pánev z plamene, přisypte oba druhy mleté papriky a krátce ji v tuku rozmíchejte.
  2. Pak cibulový základ podlijte trochou vody a přidejte zbylé vařené brambory (vody by mělo být tolik, aby byly ponořené zhruba do poloviny). Osolte, opepřete a vraťte na oheň, aby se brambory prohřály.
  3. Poté brambory přímo v pánvi nahrubo rozmačkejte šťouchadlem a odstavte. Uvařte těstoviny ve slané vodě, sceďte a přidejte je k bramborám na pánvi. Vše dobře promíchejte a prohřejte. Podávejte s oblíbeným zeleninovým salátem, kyselou okurkou nebo kvašeným zelím.

TIP: Pokud použijete místo sádla rostlinný olej, můžete tohle jídlo nabídnout i veganům.

Tipy, když vám zůstanou těstoviny

Těstovinový salát: Uvařené těstoviny jsou skvělé do studeného těstovinového salátu. Přidejte nakrájená rajčata, okurky, olivy, čerstvou bazalku, trochu olivového oleje a mozzarellu. Salát bude skvělý i s tuňákem a vejci.

Zapečené těstoviny: Smíchejte zbylé těstoviny s rajčatovou omáčkou, přidejte trochu nastrouhaného sýra a nechte je zapéct.

Na asijský způsob: Orestujte těstoviny na pánvi se zeleninou, přidejte vejce a ochuťte sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem.

Chlebový nákyp s kadeřávkem a houbami

U jídel ze zbytků slouží recepty spíš jako inspirace: my jsme ke chlebu přidali pár listů kadeřávku a žampiony, vy můžete zužitkovat kousek dýně, cukety, stonky chřestu, hrášek nebo kukuřici z plechovky.

INGREDIENCE:
zhruba 250 g staršího chleba nebo pečiva nakrájeného na kostičky 5 vajec
1 cibule 220 ml mléka
80 g anglické slaniny 1 lžička dijonské hořčice
4-5 žampionů sůl, pepř a tymián
4-5 velkých listů kadeřávku 100 g nastrouhané goudy
2 stroužky česneku máslo a strouhanka na vymazání pekáčku

POSTUP:

  1. Vymažte pekáček máslem, vysypejte ho strouhankou a předehřejte troubu na 180 °C. Cibuli a slaninu nakrájejte na kostičky, žampiony na plátky a kadeřávek na tenké proužky (silný řapík vyřízněte). Na pánvi začněte opékat slaninu.
  2. Až pustí dostatek tuku, přidejte cibuli a opékejte ji dosklovata. Poté přidejte žampiony a kadeřávek, osolte, opepřete a společně opékejte ještě asi 2-3 minuty. Odstavte a nechte trochu zchladnout.
  3. V míse prošlehejte vejce s mlékem a hořčicí. Osolte, opepřete, přidejte tymián a připravené kostičky chleba. Nechte chvíli nasáknout a poté pomocí děrované naběračky přemístěte asi polovinu do pekáčku. Na tuto vrstvu rozložte opečenou zeleninu a zasypejte polovinou sýra.
  4. Přidejte druhou polovinu kostiček chleba, zasypejte zbytkem sýra a zalijte zbytkem vaječné směsi. Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut dozlatova.

Smažená rýže s vejcem a zeleninou

Smažená rýže ze zbytků je skvělý způsob, jak ji přeměnit na rychlou a chutnou večeři.

Foto: Profimedia.cz

Smažená rýže s vejcem a zeleninou

INGREDIENCE:
2 hrnky zbylé uvařené rýže 1/2 hrnku mraženého hrášku
1 lžíce oleje 2 vejce
1 menší cibule, nakrájená nadrobno 2 lžíce sójové omáčky
1 mrkev, nastrouhaná nebo nakrájená na malé kostičky sůl a pepř podle chuti
Na ozdobu:
jarní cibulka

POSTUP:

  1. V pánvičce rozehřejte olej, přidejte cibuli a smažte ji dozlatova. Poté přidejte mrkev a mražený hrášek (nebo jinou zeleninu) a vše společně orestujte, dokud zelenina nezměkne.
  2. V pánvi udělejte místo, rozklepněte vejce, míchejte je, dokud se nezpevní. Přidejte zbylou rýži, promíchejte ji s vajíčky a zeleninou a smažte, dokud se rýže neohřeje a nezačne lehce opékat.
  3. Poté přidejte sójovou omáčku a sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchejte a smažte ještě pár minut, dokud se vše nespojí. Hotovou smaženou rýži podávejte ihned, můžete ji ozdobit jarní cibulkou nebo jinými bylinkami.
Související témata:
Recepty ze zbytků

Výběr článků

Načítám