Článek
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 velká hrst sušených hub | 3 kuličky nového koření | 
| 60 g másla | 1-2 lžíce octa | 
| 2 lžíce hladké mouky | 1-2 lžičky cukru | 
| 800 ml vývaru (ideálně hovězího nebo zeleninového) | sůl | 
| 600 g brambor nakrájených na kostičky cca 1,5 cm | pepř | 
| 150-200 ml sladké smetany (31%) | 2 lžíce kopru (čerstvého nebo mraženého) | 
| 1–2 bobkové listy | |
| K podávání: | |
| 4 uvařená vejce | |
POSTUP:
- Houby zalijte hrnkem horké vody a nechte změknout alespoň 15 minut. V hrnci rozehřejte máslo, zasypejte moukou a orestujte do světlehnědé barvy. Přilijte vývar a rozmíchejte.
 - Přidejte brambory, houby i s vodou, ve které byly namočené, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nové koření. Pod pokličkou zvolna vařte asi 25 minut.
 - Nakonec do polévky vlijte smetanu, ochuťte octem, cukrem a dosolte a nechte už jenom krátce probublat. Stáhněte z ohně a vmíchejte kopr podle chuti.
 - Polévku podávejte horkou a na talíři přidejte pokrájené vejce (jedno na porci).
 
TIP: Máte-li rádi tradičnější chutě, místo bobkového listu a nového koření použijte k ochucení kmín.


