Hlavní obsah

Albóndigas: mexická polévka, která zahřeje tělo i duši

Albóndigas, tradiční mexická polévka s masovými kuličkami, je dokonalým příkladem toho, jak jednoduché suroviny mohou vytvořit jídlo plné chuti a vůně. V každé lžíci se snoubí šťavnaté maso, aromatické bylinky, zelenina a jemně kořeněný vývar, který zahřeje i v těch nejchladnějších dnech.

Foto: Shutterstock

Mexická polévka Albóndigas

Článek
INGREDIENCE:
400 g mletého hovězího nebo mix hovězího a vepřového1 stroužek česneku, prolisovaný
2 lžíce kulatozrnné rýže, nevařené a propláchnuté1/2 lžičky římského kmínu
1 vejce sůl a pepř
Na dokončení:
3 lžíce oleje1,2 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
1 cibule, nakrájená na kostičky2 mrkve, nakrájené na půlkolečka
2 stroužky česneku, prolisované 1 lžička sušeného oregana
1 lžíce rajčatového protlaku 1/2 lžičky mletého chilli či podle chuti
400 g rajčat, oloupaných a nakrájených na kostky 1 menší cuketa, nakrájená na kostky

POSTUP:

  1. Na masové kuličky promíchejte v míse maso s rýží, vejcem, česnekem, římským kmínem, solí a pepřem. Tvořte malé kuličky (cca 2,5 cm v průměru) a nechte je odpočinout v lednici, než si připravíte základ polévky.
  2. Na oleji opečte cibuli dozlatova, přidejte česnek, protlak a vše krátce orestujte. Přisypte rajčata, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru a nechte 10 minut podusit.
  3. Do rajčatového základu přilijte zbytek vývaru, přidejte mrkev, oregano a chilli. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vložte do směsi připravené masové kuličky. Vařte 25–30 minut podle velikosti kuliček. Nakonec přisypte cuketu a vařte ještě asi 5 minut – měla by zůstat pevná. Podle chuti dosolte a dokořeňte.
  4. Polévku podávejte horkou, ideálně s klínkem limetky a nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

TIP: Místo čerstvých rajčat použijte drcená rajčata z plechovky.

Výběr článků

Načítám