Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
400 g mletého hovězího nebo mix hovězího a vepřového | 1 stroužek česneku, prolisovaný |
2 lžíce kulatozrnné rýže, nevařené a propláchnuté | 1/2 lžičky římského kmínu |
1 vejce | sůl a pepř |
Na dokončení: | |
3 lžíce oleje | 1,2 l vývaru (hovězího nebo zeleninového) |
1 cibule, nakrájená na kostičky | 2 mrkve, nakrájené na půlkolečka |
2 stroužky česneku, prolisované | 1 lžička sušeného oregana |
1 lžíce rajčatového protlaku | 1/2 lžičky mletého chilli či podle chuti |
400 g rajčat, oloupaných a nakrájených na kostky | 1 menší cuketa, nakrájená na kostky |
POSTUP:
- Na masové kuličky promíchejte v míse maso s rýží, vejcem, česnekem, římským kmínem, solí a pepřem. Tvořte malé kuličky (cca 2,5 cm v průměru) a nechte je odpočinout v lednici, než si připravíte základ polévky.
- Na oleji opečte cibuli dozlatova, přidejte česnek, protlak a vše krátce orestujte. Přisypte rajčata, osolte, opepřete, podlijte trochou vývaru a nechte 10 minut podusit.
- Do rajčatového základu přilijte zbytek vývaru, přidejte mrkev, oregano a chilli. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vložte do směsi připravené masové kuličky. Vařte 25–30 minut podle velikosti kuliček. Nakonec přisypte cuketu a vařte ještě asi 5 minut – měla by zůstat pevná. Podle chuti dosolte a dokořeňte.
- Polévku podávejte horkou, ideálně s klínkem limetky a nasekaným koriandrem nebo petrželkou.
TIP: Místo čerstvých rajčat použijte drcená rajčata z plechovky.