Hlavní obsah

Nová dotace přispěje seniorům na soláry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti seniorů a rodiny s nízkými příjmy si mohou od začátku května nově požádat o dotaci na pořízení solárních systémů pro ohřev vody. V programu Nová zelená úsporám light se počítá se státním příspěvkem až 90 tisíc korun. Peníze půjde čerpat i zálohově, na teprve chystané úpravy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Jsme přesvědčeni, že i nízkopříjmové domácnosti mají mít možnost využívat energii ze slunce. Provedli jsme si průzkum a z něj vyšlo, že solární, tedy fotovoltaické nebo fototermické systémy na ohřev vody na trhu stojí 90 tisíc až 110 tisíc korun. Dotace tedy bude téměř stoprocentní,“ oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík.

Například čtyřčlenná domácnost podle něj díky solárům uspoří i více než deset tisíc korun ročně. Porovnání nabídek, které provedlo Právo přes web, ukazuje, že za tuto cenu lze opravdu systém včetně montáže sehnat, ale často stojí i daleko více.

Program NZÚ light je určen pro vlastníky rodinných domů nebo trvale obývaných chat a chalup z řad seniorů, invalidních důchodců ve 3. stupni či rodin, které pobírají nebo od loňského 12. září alespoň chvíli pobíraly příspěvek na bydlení. V případě rekreačních objektů, které lidé trvale obývají, v nich ale musejí být nahlášeni už před 12. zářím loňského roku.

Jak získat dotace na zateplení a okna

Finance

V současnosti je z něj možné dostat peníze na zateplení fasády, podlahy, střechy a stropu nebo na výměnu vchodových dveří a oken. Žádosti se podávají u Státního fondu životního prostředí.

O dotaci na solární systémy je možné žádat i tehdy, když už domácnosti vyčerpaly dosavadní celkovou částku 150 tisíc korun na zateplení či výměnu oken a dveří. V součtu tak bude možné získat až 240 tisíc korun. Ministerstvo zvýšilo celkovou částku na dotace v rámci NZÚ light ze tří na šest miliard korun.

Po prázdninách změní celý program

Od září pak resort chystá i změny v klasickém programu Nová zelená úsporám, který je určený všem – nejenom nízkopříjmovým domácnostem – například na pořízení fotovoltaických panelů či zateplení.

Program mimo jiné nově nabídne prostředky na výměnu starých atmosférických plynových kotlů za tepelná čerpadla. Žadatelům se také zjednoduší proces od podání k vyplacení dotace. Odpadne povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci. Součástí bude i program pracovně nazývaný Oprav dům po babičce. Bude určen mladým rodinám, které nemají tolik vlastních úspor, na renovaci nepoužívaných nemovitostí. Má být kombinací dotace a nízkoúročené půjčky.

„Určitě přidáme podporu nízkopříjmových domácností v bytových domech, protože je tam velký potenciál energetických úspor třeba v zateplení, výměně oken, instalaci fotovoltaik, zdrojů vytápění,“ řekl Hladík v rozhovoru pro Právo.

Dotace v tomto případě budou určeny na rekonstrukci celých domů, nikoliv jednotlivých bytů. Budou při nich zvýhodněny ty domy, v nichž žije více nízkopříjmových domácností.

Pozor na nekalé firmy

Fond životního prostředí včera v souvislosti se zveřejněním nové dotace varoval před nekalými praktikami, kdy firmy nabízejí seniorům pomoc s vyplněním žádosti o peníze z NZÚ light, ale pak si od nich část dotace berou.

Upozornil, že funguje síť místních akčních skupin a konzultačních středisek, jejichž seznam je na webu novazelenausporam.cz.

„Ty poskytují pomoc zdarma,“ řekl šéf fondu Petr Valdman. Poradci se navíc budou muset od května prokazovat speciálním průkazem.

Pozor na nové praktiky šmejdů! Zaměřili se na dotace z Nové zelené úsporám light

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám