Hlavní obsah

Zájem o soláry sílí. Pozor na dodavatele

Zájem o instalace fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel nadále sílí. Podle Státního fondu životního prostředí počet žádostí o dotaci na soláry letos meziročně vzrostl trojnásobně na 21 500. Lidé by ale měli pečlivě vybírat dodavatele, kteří soláry namontují a zprovozní. Přibývá totiž stížností na neplnění závazků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Roste počet dokončených instalací a zkracují se dodací lhůty,“ sdělil Právu Jan Kadlec, manažer společnosti Woltair, která loni z instalací utržila rekordních 982 milionů korun, a meziročně tak vyrostla finančně více než trojnásobně.

Zatímco v loňském roce se čekalo na zahájení instalací běžně čtyři měsíce a v některých případech i více než půl roku, v současnosti se podle Kadlece montáže realizují i do měsíce od naplánování.

Soláry a čerpadla si nechávají instalovat nejen domácnosti, ale i firmy, veřejné instituce nebo banky a obchodní centra. Rovněž průměrný výkon instalovaných elektráren meziročně vzrostl o jeden kilowatt a nyní činí 8,5 kW. Také průměrná kapacita baterií pro ukládání elektřiny se zvětšila o tři kilowatthodiny na 10 kWh.

Na soláry na rodinném domě si připravte kolem půl milionu

Finance

Více zákazníků využívá na soláry úvěr. Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku mělo o tuto variantu zájem deset procent klientů Woltairu, nyní je to čtvrtina.

„Solární boom byl minulý rok poháněn strachem z rostoucích cen energií. Dnes se klienti rozhodují déle. Zvažují při výběru dodavatele více atributů, než je jen cena a rychlost dodání,“ konstatoval Petr Vaverka z polské společnosti Columbus Energy.

K tomu, že jsou lidé teď opatrnější, přispěly i problémy společnosti Energetický Holding Malina, která podle všeho nabrala více objednávek, než na kolik má kapacity. Stejně jako u dalších firem z tohoto oboru se jedná o velmi mladou společnost, existuje teprve dva roky.

Podle svého lednového vyjádření firma loni nainstalovala 1600 fotovoltaických elektráren a pro letošek potvrdila 5000 objednávek. Jenže je nezvládá realizovat.

Na zákaznickou linku se dovolat nedá, automat hlásí, že jsou vyřizovány dotazy lidí, kteří se dovolali dříve, a po chvíli vyčkávací tón ukončí.

„Nedodržení termínu. Po vypovězení smlouvy komunikace na bodu mrazu. Dodnes nemám vrácenou zálohu,“ postěžoval si na webu zaměřeném na reference ke zhotovitelům stavebních prací uživatel, který se podepsal jako Petr ze středních Čech.

Fotovoltaika s vyšším výkonem a přetoky? Jen pokud ji schválí místní distribuční společnost

Tipy a trendy

Nemocnice přišla o 750 tisíc korun

To Ludvík z Jesenicka dopadl o poznání lépe. „Nebýt zpoždění termínu, mohlo být vše bez problémů,“ uvedl. Fotovoltaiku objednanou loni má namontovanou a čeká na revizi.

Negativní reference ale převažují. „Nedodrželi vůbec nic, pouze vybrali zálohu a následujícího tři čtvrtě roku se neozvali, nic nedodali, na odstoupení od smlouvy nereagovali,“ svěřil se Vladimír z Královéhradeckého kraje.

Na veřejnosti se objevily i spekulace, že Malina krachuje. Její majitel Cyril Regner mezitím přispěchal s prohlášením, že tomu tak není, ačkoliv problémy připustil. „Malina nekončí, každý den pracujeme na tom, aby se povedlo firmu stabilizovat. Připravujeme změny v organizaci společnosti,“ oznámil. Dodal, že firma zastavila nabírání nových zakázek. „Zaměstnance jsme přesunuli do regionů a do realizačního centra v pražských Malešicích,“ dodal předseda představenstva společnosti Jan Urban.

Další firmou v oblasti solárního byznysu, která neplní své závazky a vybrala od zákazníků zálohy, je podle Hospodářských novin společnost Solaris Industria Solarexpert. Vyjádření firmy se Právu získat nepodařilo, číslo telefonu uváděné na stránkách bylo včera buď vypnuté, nebo nedostupné.

Jedním z postižených zákazníků je Nemocnice Žacléř. „Jednatel firmy Stanislav Procházka zneužil krizovou situaci, když jsme urychleně hledali alternativní zdroj energie pro ohřev vody,“ řekl včera Právu ředitel nemocnice Jiří Kabát.

Soláry jdou na dračku. Na instalaci se čeká měsíce

Domácí

Zálohy z 80 tisíc na půl milionu

Loni na podzim totiž na nemocnici dopadly nezafixované ceny plynu, protože dodavatelskou energetickou firmu koupila jiná. Nemocnici tím rázem zálohy vyskočily z 80 tisíc korun měsíčně na půl milionu.

„Fotovoltaika měla být rychlé záchranné opatření. Musíte něco dělat, když máte na oddělení pětašedesát pacientů,“ vysvětlil důvody rychlého výběru Kabát.

Podle něho jiné instalační firmy uváděly, že nestíhají a chybí jim materiál. Procházka měl podle Kabáta vedení nemocnice ujistit, že Solaris Industria Solar­expert má vše zajištěné. Nemocnice mu zaplatila zálohu, ale zařízení se nedočkala.

„Požadovali jsme vrácení zálohy, ale nic. Řešíme to už půl roku. Přistoupili jsme na splátkový kalendář. První splátka měla být teď v dubnu, ale nepřišla. Příští týden to předávám právníkovi k vymáhání. Dluží nám kolem 750 tisíc korun,“ shrnul Kabát.

Naposledy podle svých slov s Procházkou telefonicky mluvil před pár dny. „Firmu převedl na dva Ukrajince a moc se divil, že nám žádné peníze neposlali. Nevím, zda to byl od počátku podvod, nebo nezvládnutý záměr, ale každopádně je to výsměch,“ uzavřel Kabát.

Nemocnici se nakonec podle něho podařilo v provozu udržet díky jiným úsporným opatřením. Se soláry nadále počítá, ale rozhodně už nebude vybírat dodavatele pod takovým časovým tlakem.

Soláry se montují i na slabé střechy, hrozí zřícení

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám