Hlavní obsah

Soláry se nevyplatí od stolu a ve spěchu

Fotovoltaické společnosti mívají zavedené specialisty, u kterých většinou nebývá problém se spolehlivostí. Na trhu jsou ale i specializované solární společnosti montující jen fotovoltaiku a tepelná čerpadla. Některé mají ověřitelné reference, jiným, jež vzešly ze solárního boomu a jsou to firmy „jednoho muže“, je lepší se vyhnout.

Foto: Envanto

Dotace od státu na fotovoltaiku jsou až 200 000 korun

Článek

Každopádně i reference je potřeba si ověřit, nespoléhat jen na to, co se píše na internetu. Běžte se například podívat na předchozí montáže, zeptat se sousedů a podobně.

Dobrá zpráva je, že čekání od naplánování fotovoltaiky až po zahájení realizace se zkrátilo. Některé firmy uvádějí, že na pouhý měsíc. Lepší je ale počítat s alespoň osmi týdny, a to i kvůli tomu, že v místě se může objevit složitější technický problém. Některé dodavatelské firmy pomohou i s vyřízením dotace či úvěru.

Podle šéfa společnosti Zero Living Luďka Lošťáka je zcestná představa, že zavoláte do firmy a za pár dní vám pošlou projekt s kalkulací. Od stolu „vystřelí“ projekt s „finální“ cenou ne zrovna profesionální firmy. „Je třeba respektovat instalační pravidla a zdaleka ne každý objekt je pro fotovoltaiku vhodný,“ upozornil. Nemá smysl soláry montovat na nezateplený dům se starými okny, v místech, kde převažuje stín, nebo na staré tašky a slabou střešní konstrukci.

O fotovoltaice se vyplatí uvažovat u spotřeby od tří megawatthodin ročně. Fotovoltaika je obvykle kombinována s tepelným čerpadlem.

Jsou ale i další možnosti, třeba takzvaná patrona, která pomáhá s vytápěním elektrickému kotli.

Elektřinu ze solárů půjde sdílet, rodiny ušetří tisíce

Ekonomika

Záleží na odběru

Úplně jiný systém, byť také využívá energii ze slunce, jsou fototermické panely, jež ohřívají na střeše vodu. O nich se tolik nemluví, ale stojí za úvahu, například na bytovém domě, kde by kvůli hluku mohla být problematická tepelná čerpadla. „Často se zmiňuje, že jižní strana je pro umístění panelů nejlepší, ale pokud spotřebováváte energii jen ráno a pak v pozdním odpoledni, je mnohem výhodnější mít panely natočené na východ a na západ, nikoli na jih,“ připomíná klientům Zero Living.

Nutno také vzít v úvahu, že soláry dávají nejvíce energie v létě, když je naopak spotřeba nižší. „Jde o to, zamyslet se nejen nad tím, jak budu energii vyrábět, ale také nad tím, jak ji budu efektivně využívat. Například, zda má domácnost možnost nastavit u myčky, sušičky nebo pračky start během dne, když jsou lidé v práci,“ dodal Lošťák.

Na co je potřeba myslet během plánování

V plánovacím projektu na fotovoltaiku by měla být precizně propočtena reálná spotřeba, její průběh během roku, a měl by tak analyzovat optimální výkon. V poměru k pořizovacím nákladům, životnosti panelů a baterií a skutečnému přínosu nemusí být vždy nejvýkonnější také nejoptimálnější. Do propočtů je třeba zahrnout očekávanou životnost baterií a panelů. U nich se uvádí, že činí dvacet až třicet let.

Jen desetina Čechů čerpá dotace na bydlení

Finance

Při propočtech příliš nepočítejte s výnosy z přebytků elektřiny dodaných do sítě. Už se stává, že systém ani nemusí být připojen do sítě kvůli kapacitě, a když ano, tak přenosová soustava může přebytky vypínat.

Pozor na zatížení

Před třemi lety se na střechu obvykle montovalo dvanáct až čtrnáct panelů, dnes běžně osmnáct až dvacet. Průměrný výkon instalovaných domácích solárních elektráren je podle společnosti Woltair 8,5 kWp a průměrná kapacita úložných baterií v domácnostech 10 kWh.

V dalším kroku je vhodné se podívat na stínění a další montážní překážky. Některé panely lze instalovat na plot či fasádu.

Většinou se považuje za optimální mít kapacitu baterií na 1, 5- až 2násobek instalovaného výkonu panelů. Každou domácnost je ale potřeba posoudit separátně.

Zdaleka ne každý objekt je pro fotovoltaiku vhodný
Luděk Lošťák, Zero Living

Naprosto zásadní je, zda zatížení vydrží střecha. Jeden panel váží kolem 20 kilogramů a musí se počítat i se sněhem přes zimu. Šikmé střechy toho většinou unesou více než ty ploché či pultové. Fotovoltaika není vhodná na ondulinu, eternitu, polykarbonátu a plexiskle.

Povinná je pravidelná revize po čtyřech letech od instalace. Bez revizního listu je v případě nehody téměř nemožné získat pojistné plnění od pojišťovny.

Propočet pro dům

Rodinný dům je vybavený tepelným čerpadlem, bazénem, indukční varnou deskou, pračkou, sušičkou, myčkou. Instalováno bylo osmnáct panelů o výkonu 450 W a 10kW baterie s řídicí jednotkou.

Instalace, montáž, projekt, vyřízení žádosti o dotace a připojení do distribuce ČEZ stálo včetně DPH 531 tisíc Kč. Po započtení státní dotace 205 tisíc Kč domácnost zaplatila 326 tisíc Kč.

Návratnost je podle propočtu Zero Living čtyři a půl roku při ceně proudu 8 Kč za kilowatthodinu a spotřebě 12 megawatthodin za rok.

Abyste mohli vyrobenou elektřinu dodat do sítě, musí mít dům povolený přetok do distribuční soustavy a smlouvu s obchodníkem na výkup elektřiny. Dodavatel ČEZ Prodej nabízí klientům produkt Elektřina pro soláry, kde vykupuje elektřinu za stejnou cenu, za kterou ji zákazník od firmy odebírá. Nyní je to 4750 Kč za MWh bez DPH.

Průběh montáže
Panely se na střechu umisťují vertikálně nebo horizontálně. Občas instalační týmy narazí na problém s prostorem. Panel o výkonu 270 až 300 Wp měří zhruba 1,6 krát 1 metr.
Montáž předpokládá natažení kabelů a napojení do domovního rozvaděče. Následují panely na střechu a kabely z nich se napojí na jednotku.
U tepelného čerpadla už musí být předem nachystaný pevný a rovný podklad. Je třeba zohlednit, aby zařízení nerušilo sousedy, případně zajistit hlukové odclonění.
Montéři pak instalují trubky od chladiva. Určuje se trasa a proráží zeď. Pak se umístí kabel y a propojí venkovní a vnitřní jednotky.

Připojení fotovoltaiky do sítě se komplikuje, distributor dokonce vydal mapu připojitelnosti

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám