Hlavní obsah

Než zazvoní finanční úřad: Jak danit kryptoměny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do kryptoměn typu bitcoin, ethereum a dalších jsou navzdory jejich vyšší rizikovosti stále více rozšířené. Zkušenosti s nimi má podle průzkumu Asociace pro kapitálový trh ČR pětina Čechů. Ne všichni však vědí, jak je správně danit, což se jim může i vymstít. Případné nedostatky totiž může finanční úřad kontrolovat až tři roky zpětně.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Za zboží lze v Česku zaplatit bitcoinem třeba i na tržišti

Článek

„Kryptoaktiva nejsou v české legislativě doposud ukotvena, a proto ani v zákoně o daních z příjmu nenaleznete speciální úpravu jejich zdanění. To může svádět k tomu je vůbec nedanit. Ale pozor, jedná se o příjem jako jakýkoli jiný, který podléhá zdanění,“ upozornila Marcela Lonková ze společnosti This One, která se zabývá digitalizací účetnictví.

Specifická situace je u samotné těžby kryptoměn. Nepodléhá totiž podle stanoviska na stránkách Generálního finančního ředitelství například dani z přidané hodnoty.

Trochu jiná je situace u daně z příjmů právnických osob. „Uplatní se daňový režim jako u vlastní výroby. Při získání kryptoměny těžbou nedochází ke vzniku zdanitelného příjmu. Vytěžená kryptoměna se ocení ve výši vlastních nákladů,“ uvádí stanovisko.

Češi už neutrácejí za kryptoměny tolik. Objem obchodů je ale stále vyšší než loni

Internet a PC

„Při získání kryptoměny těžbou nedochází ke vzniku zdanitelného příjmu. U fyzických osob, které nejsou účetní jednotkou, se jedná o nabytí věci vlastní činností a postupuje se proto obdobně jako při získávání věci vlastní činností,“ uvádí dále Generální finanční ředitelství.

Pro fyzické osoby, které jsou účetní jednotkou, platí obdobný postup jako u daně z příjmů právnických osob.

Účetní jednotkou se lidé stávají tehdy, když mají obrat za předchozí rok překračující 25 milionů korun. Pak mají povinnost vést účetnictví. Účetní jednotkou jsou také ti, kdo jsou jako podnikatelé zapsány v obchodním rejstříku.

Prodej kryptoměny

„Zdanění pak podléhá směna krypta za cokoliv jiného, respektive realizovaný zisk z této transakce,“ řekla Lonková.

V případě nákupu nebo prodeje zboží či služeb za kryptoměnu se v případě daně z příjmů u fyzických osob považuje podle finančního ředitelství transakce se za směnu nepeněžních plnění mezi dvěma stranami – kupujícím a prodávajícím. „Zdanitelný příjem dosahují obě smluvní strany, na obou stranách se příjem ocení podle právního předpisu upravujícího oceňování majetku. Obdobně je zdaňovaný i příjem plynoucí ze směny kryptoměny za jinou kryptoměnu,“ uvádí ředitelství.

Kryptoměny využívá 425 milionů lidí, dolarových milionářů je ale jen zlomek

Internet a PC

Příjem z prodeje kryptoměny za koruny nebo jinou měnu se pak zdaňuje jako příjem z prodeje nehmotné movité věci.

Podobné je to u daně z příjmů právnických osob.

Potíže s evidencí

„Hlavní problém vidíme dnes v tom, že na trhu jsou firmy, které chtějí přijímat bitcoin jako platbu, ale není to jejich hlavní činnost a jejich stávající účetní jsou zděšení, protože tomu nerozumí. Chybí informovanost, jak v případě kryptoměn účtovat a danit,“ uvedla Lonková.

Naprosto klíčové je podle ní, aby všichni, kdo s kryptoměnami jakkoli zachází, vedli pečlivou evidenci všech transakcí. „Týká se to fyzických i právnických osob. V případě velkého množství drobných nákupů je velmi komplikované dát zpětně dohromady všechny podklady, protože některé burzy a směnárny nedovolí vygenerovat výpisy za několik let zpětně,“ řekla.

Ve chvíli, kdy budou lidé chtít kryptoměny s případným ziskem prodat a nejsou přitom schopni prokázat výdaje spojené s jejich získáním, musí zdanit celý příjem.

Island láká díky své levné elektřině těžaře bitcoinů

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám