Hlavní obsah

Island láká díky své levné elektřině těžaře bitcoinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Island se díky své levné elektřině z obnovitelných zdrojů stal útočištěm pro těžaře bitcoinů. Náklady na energii se jinde prudce zvyšují a ve Spojených státech a dalších zemích sílí i tlak regulátorů na kryptoměnové odvětví. Uvedla to agentura Bloomberg. Kromě dostatku levné energie je výhodou Islandu také jeho chladné klima, čehož využívají datová centra.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bitcoin

Článek

Island je vulkanický ostrov, elektřinu vyrábí téměř výhradně z vodních a geotermálních elektráren a má jí vysoké přebytky. Těžaři tuto energii využívají pro své energeticky náročné počítače, uvedla agentura Bloomberg.

„Dokud se na Islandu neobjevili těžaři, většina této negarantované energie nebyla prodejním produktem, takže v podstatě kupujeme energii, kterou nikdo jiný koupit nechce,“ řekl šéf společnosti GreenBlocks Daniel Jonsson. Firma je islandským poskytovatelem služeb datovým centrům a zaměřuje se na využívání obnovitelné energie pro těžbu a ověřování blockchainu.

Negarantovaná energie je v podstatě přebytečná elektřina, kterou vyrábějí islandské elektrárny a kterou nechtějí kupovat hliníkárny, skleníky ani domácnosti, řekl Jonsson. Její dodávky jsou ale nestabilní. Další výhodou islandského elektrárenského systému je naprostá izolace od zbytku světa, což zemi chrání před globálním růstem cen elektřiny, uvedl ve své zprávě poskytovatel služeb pro kryptoměnové těžaře Luxor Technologies.

Útočiště pro těžbu bitcoinů? Vypínání internetu Kazachstánu uškodilo

Internet a PC

Obavy z poškození ekosystému

Těžaři bitcoinů neustále hledají levnou elektřinu, protože používají specializované a energeticky náročné počítače pro ověřování záznamů transakcí v blockchainu - tedy zajištění toho, že se do oběhu dostávají platné bitcoiny, za které získávají odměny v podobně tokenů. V datových centrech se nacházejí tisíce počítačů jakožto strojů na těžbu bitcoinů.

Podle odhadu firmy Luxor těžaři bitcoinů na Islandu spotřebovávají zhruba 120 megawattů elektřiny za rok. S 370 tisíci obyvateli je tak Island místem s největší hustotou bitcoinových těžařů na světě.

Někteří ochránci životního prostředí se ale obávají, že rostoucí nároky těžařů kryptoměn na elektřinu nevyhnutelně povedou ke vzniku dalších elektráren, což by mohlo na Islandu poškodit jedinečný ekosystém.

Generální ředitel firmy Bit Digital Samir Tabar považuje svoji těžební společnost za ekologickou. Tento těžař se sídlem v New Yorku v červnu oznámil, že v rámci dohody se společností GreenBlocks rozšiřuje svoji těžební přítomnost na Islandu. „Pro nás jako společnost je velmi důležité čerpat energii z obnovitelných zdrojů,“ řekl Tabar.

Letošní rok odstartoval bitcoin na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč. Aktuálně kurz činí 576 510 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Bitcoin se z pádu nevzpamatoval, nízko se drží také ethereum

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám