Hlavní obsah

Kryptoměny využívá 425 milionů lidí, dolarových milionářů je ale jen zlomek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita kryptoměn rok od roku roste. Podle informací poradenské společnosti Henley & Partners využívá digitální mince již bezmála 425 milionů lidí po celém světě. Dolarových milionářů je ale jen zlomek z nich. A není překvapením, že miliardářů ještě méně.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ze zmiňovaných 425 milionů lidí vlastní majetek v kryptoměnách v hodnotě alespoň jednoho milionu dolarů (22,75 milionu korun) jen 88 000 lidí. Miliardu – případně ještě vyšší sumu – má proinvestovanou v kryptoměnách podle analýzy Henley & Partners jen 22 jedinců.

Nejpopulárnější kryptoměnou na světě je bitcoin, který využívá 210 milionů lidí. Více než 40 000 z nich má přitom tuto kryptoměnu nakoupenou za více než milion dolarů. Miliardářů mezi držiteli bitcoinu je pouze šest.

Bitcoin zažil nejslabší měsíc za posledních pět let

Internet a PC

V létě přišlo ochlazení

Investování do kryptoměn se stalo zvláště populárním během pandemie covidu-19, jak uvádí server CNBC. Během léta ale trh značně ochladl. Dokládá to analýza trhu od společnosti CryptoQuant, podle které celkový objem bitcoinů držených na všech burzách klesl minulý měsíc na nejnižší hodnotu od roku 2018.

Zatímco letos v březnu se zobchodovalo 3,5 milionu bitcoinů, v srpnu to byly nižší statisíce.

Podobná je také situace v Česku. V srpnu měl objem obchodů s kryptoměnami v naší domovině hodnotu 230 milionů korun, o měsíc dříve to přitom podle největšího tuzemského kryptoměnového obchodníka Bit.plus bylo o 20 milionů korun více.

I když jde v meziměsíčním porovnání o pokles, minulý rok v létě byl objem tuzemských obchodů ještě nižší. Zatímco letos v srpnu dosáhl objem obchodů 230 milionů, vloni v srpnu to bylo pouze 200 milionů.

Od začátku letošního roku se v Česku zobchodovaly kryptoměny za 2,6 miliardy, což odpovídá i hodnotě obchodů za prvních osm měsíců roku 2022.

Bitcoin postihl v minulém měsíci výrazný propad kurzu – podobně jako další kryptoměny. Právě to se negativně podepsalo na celkovém objemu obchodů.

Investiční poradci varují

Ekonomové a investiční poradci varují před nadměrnou euforií, neboť kryptoměny jsou považovány za velmi nestabilní investici, která může rychle ztratit na hodnotě.

Podle zprávy od institutu CFA a organizace FINRA více než polovina Američanů ve věku od 18 do 25 let investovala do kryptoměn. Na druhou stranu studie provedená výzkumným centrem PEW naznačila, že většina Američanů má pochybnosti ohledně bezpečnosti kryptoměn.

Češi už neutrácejí za kryptoměny tolik. Objem obchodů je ale stále vyšší než loni

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám