Hlavní obsah

Hypotéku lze získat levněji, převzetím od prodejce bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé velké bankovní domy, například Česká spořitelna (ČS) a Komerční banka (KB), umožňují lidem, kteří kupují nemovitost se zástavním právem, převzít od prodávajícího hypotéku s původní sazbou. Ta přitom může být výrazně, třeba i o tři procentní body, nižší, než jakou by žadatel o hypoteční úvěr dostal podle současných podmínek na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Původní úrokové sazby jsou často zafixovány na několik let dopředu.

„Převzetí hypotéky je výhodné nejen pro kupujícího, ale i pro prodávajícího. S ohledem na vyšší úrokové sazby je aktuálně poptávka po koupi nového bydlení nízká. Prodej nemovitosti s hypotékou, kterou prodávající splácí u České spořitelny, je tak velkou výhodou,“ uvedla Petra Skrbková, šéfka týmu Bydlení v ČS.

„Aktuální úrokové sazby u hypoték se pohybují okolo šesti procent, zatímco ty původní jsou často kolem 2,5 procenta. Kupujícímu, který si při pořízení nemovitosti zároveň převezme hypotéku od prodávajícího, ušetříme na splátce průměrně 3200 Kč měsíčně. Možnost převzít hypotéku s původní sazbou zvýší prodávajícímu šance na rychlejší prodej nemovitosti,“ dodala.

Hypoteční sazby stagnují. Pravděpodobně dosáhly svého vrcholu, soudí analytik

Finance

Mluvčí ČS Filip Hrubý pro Právo doplnil, že tuto nabídku však zatím využívají jen jednotky klientů měsíčně. Banky se i tímto způsobem snaží oživit skomírající hypoteční trh, zasažený nynější krizí, kdy sazby hypoték citelně vystoupaly, ale nemovitosti zůstávají stále drahé.

„V Komerční bance spadá převzetí hypotéky pod takzvanou Štafetovou hypotéku, jejíž výhody mohou využít všichni stávající i noví klienti,“ uvedl mluvčí KB Michal Teubner.

Kupující nemovitosti přebírá podmínky smlouvy od původního klienta KB (prodávajícího), přičemž žádné dodatečné podmínky splňovat nemusí. „Samozřejmě je nutné posouzení bonity (nového) klienta, tedy musí mít dostatečné příjmy na splácení hypotéky,“ dodal Teubner.

Převzetí dluhu za současných podmínek v individuálních případech umožňuje třeba i UniCredit Bank. „Jedná se však o jednotky případů,“ sdělil Právu mluvčí banky Petr Plocek.

Převzetí hypotéky se stejnými podmínkami, jako měl původní dlužník, nabízeli od počátku prodeje hypoték i v Raiffeisenbank. Důvodem bylo především to, aby nemusel prodávající hradit vysoké sankce za předčasné splacení. „V momentě, kdy ale ČNB rozhodla o tom, že je předčasné splacení zdarma, tak tato služba ztratila smysl. Aktuálně tato služba opět smysl dává, a to právě proto, že se značně zvýšily úrokové sazby. Na druhou stranu však neevidujeme o toto ze strany našich zákazníků žádný zájem. Pokud bude, převzetí dluhu začneme opět plošně poskytovat, protože to procesně umíme. Nyní to provádíme na individuální bázi,“ uvedla pro Právo Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank.

Trh to nejspíš nerozhýbe

Většina dalších bank zatím převádění hypoték klientům nenabízí. „Aktuálně službu nenabízíme, ale intenzivně řešíme možnost alternativy, kterou bychom klientům v takové situaci mohli nabídnout,“ řekl Právu mluvčí ČSOB Patrik Madle.

„Jde o zásadní změnu, kterou není možné vyřešit úpravou stávajícího úvěru. V tomto případě klientům nabízíme možnost poskytnutí nového hypotečního úvěru a následné refinancování původního úvěru,“ uvedla mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová. Společnost mBank umožňuje přidání či odebrání spoludlužníka, ale ne absolutní převzetí dluhu. „Standardně se jedná o novou žádost za účelem koupě,“ doplnila její mluvčí Kristýna Dolejšová. Air Bank sdělila, že převedení původní hypotéky na jinou osobu v tuto chvíli neumožňuje a ani to teď naplánuje.

Objem nově poskytnutých hypoték v ČR je teď nejnižší za posledních osm let. V říjnu banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,2 miliardy Kč, meziroční propad byl tak podobně jako v září 82 procent.

ČNB nechala limity pro poskytování hypoték beze změn

Ekonomika

Podle odborníků, které Právo oslovilo, převádění hypoték trh zřejmě příliš nerozhýbe. „Jedná se o krok, který banky měly ve své nabídce už dříve. Jen k němu přistupovaly nerady a málokdo o něm věděl. Takže ve své podstatě jde o marketingový tah, o to, ukázat svůj proklientský přístup,“ uvedl Jiří Sýkora, analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

„Je samozřejmé, že tato nabídka umožní některým klientům svoji vysněnou nemovitost pořídit, ovšem nemyslím, že by mělo jít o takový počet případů, aby to rozhýbalo celý hypoteční trh. Ten se rozhýbá až v případě, že sazby hypoték klesnou, tak aby na splátky opět měla i střední střída, anebo klesnou ceny nemovitostí. Ideálně, pokud dojde k obojímu,“ dodal.

Marcela Mazáková z Partners upozornila, že se banky do převádění hypoték příliš nehrnou, protože s tím mají hodně práce – například ověřit příjem, zkontrolovat registr aj.

„Je to hodně individuální. Dokážou to udělat všechny banky, ale nemusí to povolit. Oficiálně to ale není nikde napsané,“ řekl Právu hypoteční poradce Jiří Houška.

Podle hypotečního makléře ze společnosti Sirius Finance Josefa Janouška je převzetí původní hypotéky, pokud to banka umožní, nicméně skvělou možností a také benefitem pro kupující, kteří by jinak hypotéku vyřizovali za horších podmínek.

Klientům bank, které to umožňují, se zase podle něj může podařit prodat nemovitost za výhodnějších podmínek než prodávajícím, kteří mají hypotéku u bank, jež tento postup nepodporují.

„Zároveň věřím, že tato možnost zkrátí dobu prodeje nemovitostí a přinese benefity prodávajícím, realitním makléřům i kupujícím. Optimální by bylo, kdyby se možnost převzetí hypotéky stala standardem,“ dodal makléř.

Poptávka u novostaveb v Praze a Brně klesla na čtvrtinu

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám