Hlavní obsah

Co si ohlídat u cestovního pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojistit se proti nečekaným událostem, které mohou člověka na zahraniční dovolené potkat, by mělo být samozřejmostí. Valná většina lidí si to uvědomuje, stále jsou ale tací, kteří se buď pojistí nedostatečně, či si dokonce cestovní pojištění nesjednají vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Uzavřít cestovní pojištění je otázkou několika minut. Navíc není nutné, abyste kvůli tomu museli navštívit pobočku pojišťovny. Stačí potřebné údaje zadat online, uhradit například kartou vypočítanou výši pojistného a veškeré dokumenty - smlouvu, pokyny či kartičku asistence - vám pojišťovna zašla do vaší e-mailové schránky. Výhodou online sjednání je i to, že na pojistném ušetříte, mnohé pojišťovny vám totiž za dálkové uzavření smlouvy sleví i 10 až 20 procent.

Mnozí lidé, kteří do zahraničí cestují častěji, mají již tzv. vychytáno, resp. už mají svou oblíbenou pojišťovnu či typ pojistky, kterou pravidelně uzavírají. Rozhodně se ale vyplatí si před sjednáním smlouvy projít nabídky vícero pojišťoven, pročíst podmínky, zamyslet se nad výší pojistných limitů, výlukami apod.

Místo pobytu hraje roli

Důležitou roli hraje destinace, do níž vyrážíte. „Destinace je jedním z parametrů, podle níž by dotyčný turista měl volit především výši pojistných částek v cestovním pojištění. Jako nejdražší z hlediska zdravotních a léčebných výdajů figurují tradičně USA a Kanada, následují Austrálie a Nový Zéland. Zde doporučujeme volit nejvyšší zabezpečení,“ doplnila pro Právo Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Jak dále uvedla, je třeba rovněž zvážit vzdálenost od České republiky pro případ nezbytné repatriace leteckým speciálem, což je nejdražší druh dopravy v cenách minimálně statisíců korun, ale z Asie, Ameriky nebo Austrálie jde vždy o miliony. „Kromě toho je dobré zvážit i lokální infrastrukturu, úroveň zdravotnictví a konkrétní lokalitu, kde hodlá dotyčný pobývat a jak je dostupná obecně,“ dodala mluvčí pojišťovny UNIQA.

Ceny zákroků i přepravy nemocného ve vybraných zemích
Ošetření / lékařské zákroky / přepravaZeměNáklady v Kč
Ambulantní ošetření sluneční alergieChorvatsko, Řecko2200 – 4100 Kč
Ambulantní ošetření nachlazení z klimatizaceTurecko2700 – 6900 Kč
Jednodenní hospitalizace se střevními potížemiEgypt3300 – 9600 Kč
Jednodenní hospitalizace se střevními potížemiDominikánská republika 100 000 Kč
1 den na jednotce intenzívní péče - napojení na přístrojeFrancie 109 600 Kč
Operace slepého střevaŠpanělsko 216 000 - 270 000 Kč
Ošetření a léčba komplikované zlomeniny rukyAustrálie, Nový Zéland 240 000 - 280 000 Kč
5denní hospitalizace-vnitřní zranění a vícečetné zlomeninySpojené arabské emiráty 910 000 Kč
Týdenní hospitalizace při celkovém kolapsu z horkaBulharsko 361 700 Kč
Převoz sanitkou do ČRItálie 76 700 Kč
Letecký ambulantní převoz do ČRTunis 515 100 Kč
Transport leteckou zdravotní ambulancíThajsko 1 500 000 Kč
3denní hospitalizace s plicní embolií a následný let do ČRUSA 1 550 000 Kč
Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Některé aktivity je třeba připojistit

Při výběru pojištění je třeba zvážit i to, jakým aktivitám a konkrétním sportům se během dovolené budete věnovat. Budete-li jen ležet na pláži, případně se vydáte na kratší výlety do okolí, není potřeba zahrnout do pojistky rizikovější aktivity. Naopak plánujete-li se věnovat i jim, kdy hrozí větší riziko úrazu, je vhodné na to při sjednání pojištění myslet.

V základní variantě mají pojišťovny již zahrnuty běžné rekreační a plážové sporty. „Mezi ně patří například běh, cyklistika, jízda na čtyřkolkách, plavání, rybolov, šnorchlování, turistika nebo trekking bez použití horolezeckých pomůcek, zdolávání Ferrat stupně obtížnosti A a B, vodní sporty - rekreačně v rámci resortu -, volejbal, windsurfing, surfing a další sporty srovnatelné rizikovosti,“ doplnil pro Právo Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

„Nebezpečnější“ aktivity, kde je riziko zranění mnohem vyšší, a tím pádem i předpoklad lékařského ošetření a čerpání pojistného plnění, již bude nutné si připojistit. „Připojistit je zapotřebí veškeré rizikové sporty, do kterých spadá například jachting - pobřežní a mořská plavba -, jízda na vodním skútru, longboarding či via ferrata stupně obtížnosti C a D. Také provozování sportů v rámci organizovaných soutěží apod.,“ uvedla Kateřina Novotná z Allianz.

Počítejte tedy i s přirážkou k základnímu pojistnému. „Pojistné se připojištěním zvýší o necelých 40 procent,“ doplnila Novotná. „Za dvojnásobek sazby pojistného pro pojištění léčebných výloh lze sjednat pojištění pro rekreační provozování sportů vyšší rizikovosti,“ upozornil i Milan Káňa z Kooperativy.

Některé aktivity jsou už ale tzv. nepojistitelné. „Typicky jde o extrémně rizikové aktivity – například vysokohorská turistika nad 6000 metrů nad mořem či pobyty na odlehlých místech, jako je Arktida apod.,“ doplnil mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Anketa

Sjednáváte si cestovní pojištění pokaždé, když cestujete do zahraničí?
Ano, vždy, i na jednodenní cestu
77,1 %
Ano, ale jen na cestu trvající více dní
17,7 %
Ne, je to zbytečné
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2447 čtenářů.

Seznamte se i s výlukami

Ještě před sjednáním pojištění je nanejvýš vhodné seznámit se i s výlukami zahrnutými do pojistných podmínek jednotlivých pojišťoven.

„Mezi obecné výluky řadíme např. vznik škodné události v důsledku válečných událostí nebo násilných nepokojů. Nehradili bychom, pokud klient vycestuje do země či oblasti, kam bylo vydáno varování necestovat. Co se týká konkrétních výluk pro pojištění léčebných výloh, tak jde např. o preexistenci onemocnění, kromě stabilizovaného chronického onemocnění, ošetření provedená mimo zdravotnická zařízení, případně nadstandardní péče, která není z lékařského hlediska nutná, kosmetické zákroky apod.,“ uvedl pro Právo Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

„V případě pojištění odpovědnosti neuhradíme škody, které klienti způsobili řízením motorových vozidel, plavidel a podobně. Z pojištění zavazadel výluku představuje např. odcizení zavazadla, pokud jej klient ponechá na veřejnosti bez dozoru,“ doplnila Novotná.

Pojištění storna dovolené může ušetřit tisíce korun

Finance

Na pojištění se nesnažte ušetřit

Důležité je i dostatečné nastavení výše pojistných limitů, nevyplatí se ušetřit pár korun za každou cenu.

„V prvé řadě je potřeba vždy myslet na dostatečný limit pojistného plnění pro léčebné výlohy. V České podnikatelské pojišťovně mají klienti možnost sjednat pojištění léčebných výloh do zahraničí s limitem až 100 milionů korun,“ zmínila pro Právo mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Například v ČSOB Pojišťovně nabízejí limity pojištění léčebných výloh ve výši 5 milionů, 15 milionů a 100 milionů Kč. „Obecně platí, že čím dále cestujeme, tím vyšší limity je doporučeno sjednat. Taktéž platí, že pro drahé destinace z pohledu zdravotní péče (např. USA, Kanada, Austrálie) doporučujeme vysoké limity,“ dodal Milata.

Pojištění odpovědnosti

Důležitou součástí cestovního pojištění je i tzv. pojištění odpovědnosti za škody, které byste mohli během své dovolené způsobit, ať už na majetku, ale především pak na zdraví jiné osoby.

„Pojištění odpovědnosti je velmi potřebné, protože nároky za škody či dokonce újmu na zdraví v zahraničí, zejména ve vyspělých zemích, dosahují mnohem vyšších částek než u nás a tamější populace je zvyklá své nároky prosazovat, a to i soudně. Pokud jede na dovolenou rodina, musí být pojištění odpovědnosti platné pro všechny její členy, na to je třeba myslet,“ doplnila Svobodová.

Pojistná částka doporučená pojišťovnou UNIQA by měla být zhruba pět milionů korun. Pojišťovna Kooperativa doporučuje minimálně tři miliony korun. V ČPP je možné sjednat pojištění ve třech variantách: 2,55 milionu korun, 5,2 milionu korun a 105 milionů korun. V Generali ČP nabízejí dle varianty pojištění limit 15 nebo 20 milionů korun.

„Nabízíme limity pojištění odpovědnosti za újmu ve výši 5 milionů, 15 milionů a 30 milionů korun. Výše limitu závisí na činnostech, které budete v zahraničí provozovat. Čím náročnější nebo různorodější aktivity, tím vyšší limit odpovědnosti za újmu,“ dodal Milata.

Asistenční služby: pomoc v nouzi v cizině i doma

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám