Hlavní obsah

Pojištění storna dovolené může ušetřit tisíce korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada Čechů již plánuje letní zahraniční dovolené, mnozí si je zajišťují s předstihem. Sjednání cestovního pojištění by mělo být pro každého samozřejmostí, uzavřít ho ale můžete i těsně před odjezdem. Uvažovat byste měli i o pojištění storna zájezdu, riziko, že na dovolenou nebudete moci odjet, je tady vždy. Uzavřít ho ale musíte ještě před celkovou úhradou dovolené.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vysoký zájem Čechů o cestování potvrzují aktuální předprodeje zájezdů. „Od začátku roku si dovolenou na léto zakoupilo o zhruba polovinu více lidí než loni. Další silnou vlnu nákupů pak předpokládáme před začátkem letních prázdnin a v rámci oblíbených last-minute nabídek,“ uvedl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Dle jeho mínění se dá očekávat, jak naznačují aktuální čísla, že i letošní sezona bude silnější než poslední předcovidová, tedy v roce 2019.

Výběr pojištění nepodceňte

Češi jsou rok od roku zodpovědnější a  sjednání cestovního pojištění je pro ně samozřejmostí. Nicméně i tak se vyplatí se zajímat o nabídky jednotlivých pojišťoven a ověřit si výše jednotlivých pojistných limitů, výluky apod.

Asociace tuzemských cestovních kanceláří upozorňují na podvodné prodeje zájezdů

Cestování

„Podcenění výběru cestovního pojištění se může pěkně vymstít. Mezi pojišťovnami jsou totiž značné rozdíly co do rozsahu výluk a pojistného krytí,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Upozornila ale i na skutečnost, že při koupi zájezdu je možné se setkat s tím, že cestovní pojištění není možné v průběhu zadání objednávky odstranit. To je však nedovolená obchodní praktika. „Cestovní pojištění není povinnou součástí zájezdu a zákazník je oprávněn si koupit zájezd i bez tohoto pojištění s tím, že je na jeho úvaze, zda a u které pojišťovny se pojistí proti cestovním rizikům,“ dodala Hekšová.

Storno poplatky můžou stát jako celý zájezd

Jak naznačují údaje cestovních kanceláří či leteckých společností, stále více lidí si zájezdy, pobyty či letenky kupuje s velkým předstihem. V takovém případě pochopitelně hrozí riziko, že na dovolenou nebudete moci z vážných důvodů odjet. Počítejte proto s tím, že cestovní kancelář, ubytovací zařízení či letecká společnost vám naúčtují stornovací poplatky. Jejich výše je různá, liší se jak podle poskytovatele služby, tak podle toho, jak dlouho před odjezdem dovolenou zrušíte. Může se stát, že storno poplatky se budou rovnat i plné ceně zájezdu.

Některé pojišťovny nabízejí krytí pouze 80 procent, naopak můžete najít i variantu krytí 100 procent výše uhrazených storno poplatků
Eduarda Hekšová, ředitelka dTest

Vyplatí se proto uvažovat i o sjednání pojištění storna zájezdu nebo cesty, které si sjednáte k cestovnímu pojištění. Abyste mohli v případě naúčtovaných storno poplatků požadovat pojistné plnění od pojišťovny, musíte dodržet nejzazší termín pro jeho uzavření. Každá z pojišťoven ho má nastavený jinak. Nejčastěji je nutné si připojištění sjednat nejpozději v den či maximálně den po zaplacení poslední částky za dovolenou, ale například ČSOB Pojišťovna požaduje jeho uzavření nejpozději do tří pracovních dnů od sjednání smlouvy, na niž se pojištění vztahuje. Stejně tak Kooperativa.

„Pojištění storna chrání klienta od doby zakoupení cestovní služby, jako je zájezd, letenka, ubytování a podobně, až do doby, než odcestuje na dovolenou. Na sjednání pojištění storna je tedy třeba myslet zároveň s koupí dovolené,“ uvedla pro Právo Jana Konvalinová z Kooperativy.

„Jako ve všem, tak i v případě pojištění storna, jsou mezi pojišťovnami značné rozdíly, a to jak ve výši vrácení uhrazených storno poplatků, tak i podmínek pro vznik nároku na plnění. Některé pojišťovny nabízejí krytí pouze 80 procent, naopak můžete najít i variantu krytí 100 procent výše uhrazených storno poplatků,“ upozornila Hekšová.

Jako důvod zrušení uznají i rozvod

Zrušit zájezd můžete z různých důvodů, ovšem aby vám pojišťovna proplatila storno poplatky, musí daný důvod být předmětem pojištění. Každá pojišťovna má nastaveny jiné parametry pro vznik nároku na plnění i výluky z pojištění.

U většiny pojišťoven vám jako důvod zrušení „projde“ nemoc či úraz váš či blízkého člena rodiny, úmrtí v rodině, vznik rozsáhlé škody na majetku, podání žádosti o rozvod či třeba nezaviněná výpověď ze zaměstnání ze strany zaměstnavatele.

„Pojistnou ochranu před několika lety UNIQA rozšířila o tzv. vztahové události, jako jsou zrušení svatby, podání žaloby o rozvod manželství, anebo pro případ nesložení maturity nebo podobné závěrečné zkoušky, neočekávaného soudního předvolání, případně pro případ onemocnění nebo úrazu domácího mazlíčka,“ doplnila pro Právo mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Naopak neuspějete, pokud budete rušit zájezd kvůli nemoci nebo úrazu, o nichž jste věděli již před uzavřením pojištění nebo vám například zaměstnavatel odmítne schválit dovolenou, případně vám zamítnou udělení víza do dané destinace apod.

Cena pojištění storna se odvíjí od celkové ceny zájezdu.

Anketa

Máte již zaplacenou letní dovolenou?
Ano, včetně pojištění storna
12,5 %
Ano, ale bez pojištění storna
8 %
Ne, budu to řešit později
28 %
Ne, na dovolenou nikam nepojedu
51,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1796 čtenářů.

Zahraniční dovolené Čechů se pojišťovnám prodražily, počet cest i škod byl v létě rekordní

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám