Hlavní obsah

Zvýšené náklady bohužel zaplatil spotřebitel, říká prezidentka Potravinářské komory ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potravináři ceny v loňském roce „nenapalovali“, jen se do nich snažili promítnout zvýšené náklady, uvedla v rozhovoru pro Právo prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. „Nebylo tam nic, na čem by se dalo ušetřit, bohužel to zaplatil spotřebitel,“ poznamenala.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová

Článek

V loňském roce jste na Země živitelce varovala, že řadě potravinářů může hrozit krach. Jaká je situace nyní, zvládli podnikatelé a výrobci složitou situaci, kdy jim výrazně rostly náklady?

Loni jsme měli skutečně velké obavy, protože řada potravinářů nevěděla, co bude, a situace byla naprosto nepřehledná. Vláda přišla s nějakou pomocí až v září. Některé podniky třeba zavřely své prodejny, což považuji za škodu, protože potom jim zbývají jako jediný kanál prodeje obchodní řetězce. Složitá situace se nejvíce dotkla malých a středních firem, zavíraly pobočky. Třeba obecní pekárna jich měla šest, zůstaly dvě. Jak je vidět, potravináři to zvládli, ale za cenu obětí. Firmy snižovaly personální náklady, šetřily i na energiích. Pracovalo se také v noci, kdy je elektřina levnější.

Seriál pohádkových zisků pokračuje. Rekord hlásí mlékárna Olma z Agrofertu

Ekonomika

Nevyužili ale potravináři jen rostoucí inflace a ceny svých výrobků takzvaně napálili? Řada potravinářských firem hlásí za loňský rok i násobně vyšší zisky, u těch největších jde o miliardy.

Jak prokázal už antimonopolní úřad, potravináři rozhodně žádné ceny nenapalovali, jen jsme se snažili promítnout do cen alespoň část těch nákladů, které se zvedly. Nebylo tam nic, na čem by se dalo ušetřit, bohužel to zaplatil spotřebitel. Taková je realita. Stále musíme pracovat s tím, že máme jedny z nejdražších energií v Evropě, a to se musí projevit na ceně výrobků.

Teď v Česku inflace klesá, můžeme očekávat v dalších dnech, že bude levnější i potravinářské zboží v obchodech?

Je to hlavně o cenotvorbě a je to otázka obchodních řetězců. Potravináři si nemohou diktovat, za kolik budou prodávat, tam je to o tom, aby ten který řetězec vůbec cenu akceptoval. Aby neřekl, že si vše doveze třeba z Německa. Já pevně doufám, že snižování cen bude pokračovat, i když těžko se náklady vrátí na úroveň před válkou na Ukrajině. Uklidňuje se situace na trhu s energiemi, což by se mělo projevit hlavně na stabilizaci cen.

Něco tady už dlouho nehraje. Stejné zboží je u sousedů levnější až o desítky tisíc

Ekonomika

Zlevňovat zřejmě nebude například vepřové maso, kde je situace složitější.

Cena vepřového se řídí podle německé burzy. Tam každý den roste cena o několik centů. Možná se nezdá v těch centech takový problém, ale skutečně to problém je. Vepřové je jediné maso, které soustavně zdražuje, a výhled není dobrý. Vepřového je bohužel v Evropě nedostatek. Po covidu se řada chovů zavřela nebo omezila provoz, třeba Španělsko, Německo. Je problém s krmnými směsmi, které se dovážely z Ukrajiny, a není čím krmit. Je velká poptávka a malá nabídka, vepřové bude dál zdražovat.

Všichni zdražili, teď hlásí pohádkové zisky. A Češi platí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám