Hlavní obsah

Výroba nábytku v Česku byla loni rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výroba nábytku v Česku loni meziročně stoupla o 1,6 procenta na dosud rekordních 52,83 miliardy korun. Vzrostla dvanáctý rok v řadě. Vyplývá to z dat Asociace českých nábytkářů (AČN). AČN výsledky za rok 2022 zveřejnila ve čtvrtek na 18. veletrhu nábytku v pražských Letňanech. Průlomem je, že loni vůbec poprvé klesl podíl dovozu na tuzemské spotřebě, uvedli její zástupci.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2021 výroba nábytku meziročně vzrostla o sedm procent, loni to bylo o 1,6 procenta, respektive o 0,83 miliardy korun více. „Dynamika se sice mírně snížila – jako v jiných odvětvích –, ale výkon zaznamenal růst a to je důležitý faktor,“ řekl tajemník AČN Tomáš Lukeš na tiskové konferenci. Pozitivní zprávou podle prezidenta AČN Martina Čudka je, že se vrací okamžik, kdy lidé do nábytku investují.

Lehce vzrostla i hodnota dovozu nábytku, na 30,31 miliardy korun, což je o 1,7 procenta více než v roce 2021. Nejvíce se dováží z Polska, Německa a Číny. Podíl importu na tuzemské spotřebě nábytku ale klesl ze 70,57 procenta v roce 2021 na 70,49 procenta v roce 2022.

Podle Lukeše jde o přelom a pozitivní zprávu pro české výrobce a nábytkáři věří, že se jedná o dlouhodobější trend. Podíl českých výrobců nábytku na domácím trhu se tak mírně zvýšil a činil 12,69 miliardy korun.

Přineste si svůj starý nábytek a společně ho opravíme. Pražská střední škola vypsala kurzy pro kutily

Bydlení

Prodej nábytku na tuzemském trhu stoupl meziročně o 1,8 procenta na 43 miliard korun. Za poměrně mírným nárůstem jsou podle nábytkářů problémy velkých řetězců a internetových prodejců, jelikož zpomaluje, až téměř zastavuje prodej především levného nábytku.

Vývoz narostl z 39,57 miliardy korun v roce 2021 na loňských 40,14 miliardy korun. Podle nábytkářů se stále jedná o vynikající exportní výsledky a za určitým ochlazením je silná koruna. Tuzemské firmy exportují hlavně dražší nábytek, nejvíce do Německa, Francie a na Slovensko.

Vítězem 14. ročníku ocenění Nábytek roku 2023 se na základě hlasování veřejnosti stala manželská postel Aria designéra Pavla Hermana od společnosti Domestav. Postel má zaoblené tvary, polohovací kování a je možné doplnit osvětlení rámu.

Asociace českých nábytkářů funguje od roku 1997, sdružuje zhruba sto členů a 70 procent tvoří výrobní firmy, zbytek připadá například na školy. Je správcem značky Česká kvalita.

Výběr postele nezvládnete za hodinu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám