Hlavní obsah

Výběr postele nezvládnete za hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na koupi lůžka si vyhraďte opravdu dostatek času. Krok vedle by vás moc mrzel, protože jde o nábytek sloužící k odpočinku. A ten se nesmí ošidit. Základem je postel dostatečně velká a pohodlná, prvním vodítkem bude proto velikost ložnice.

Foto: Asko - Nábytek

Vysoká postel typu boxspring s atraktivním geometrickým vzorem na zadním čele. Postel má dvojitou vrstvu matrace a topper.

Článek

Postel se skládá z matrace, roštu, korpusu (rám lůžka). Jednotlivé komponenty k sobě musí hezky sedět, proto zavítejte do specializované prodejny. Vše seskládáte a vyzkoušíte na jednom místě.

A které věci si máte ohlídat? Velikost lůžka, materiál rámu a čelo. Také to, zda má postel úložný prostor, kvalitu matrace a možnost polohování. To oceníte zejména v době po úrazu při delším pobytu na lůžku. Polohování roštu může být mechanické, ale starší osoby lépe využijí elektrické.

Velikost lůžka

Standardní velikost manželské postele je 180 × 200 cm, na nejmenší dvojlůžko počítejte s velikostí 140 × 200 cm, ale volte ji spíše na nouzové a občasné přespání. Důležité je, kdo bude na dvojlůžku spát.

Chlap jako hora zabere více místa a při volbě postele se „odrazte“ od jeho potřeb. Pomůcka: Výška nejvyšší osoby + 25 cm a máte správnou velikost lůžka. Postele si lze samozřejmě nechat od truhláře vyrobit na míru a zvolit délku i šířku podle gusta.

Sledujte i výšku postele, pocitově i pro pohodlné vstávání jsou lepší vyšší lůžka. Když sedíte, měla by být chodidla pohodlně usazena na podlaze. V případě úložných prostor jsou postele ještě vyšší. Za ideální se považuje výška lůžka 50 až 65 cm podle věku a výšky osob. Extra výška dosahuje 70 cm.

V hlavní roli čelo postele

Čeho si všimnete na posteli jako první? Určitě čela, jež je dominantním prvkem. Chrání vás od stěny, vytváří bezpečný pocit za hlavou. Myslete na to a „korunu“ postele zvolte třeba v zajímavém potahu, u kovové postele zaujme dekorativnost kování. Důležité jsou i vzájemné proporce. Tedy poměr výšky čela a výšky ložné plochy.

Materiál korpusu

Tady rozhoduje vkus, zařízení a styl celého interiéru. Musí zapadat do daného konceptu: přirozeně, nenásilně. Samozřejmě vždy dbejte na kvalitu konstrukce, zejména na jednotlivé spoje, postel má být naprosto stabilní.

Útulnost do interiéru vnesou čalouněné postele, které jsou potažené kvalitní textilií.

Pestrost barev, struktur nabízí velkou variabilitu, ale nutné je pravidelné vysávání usazeného prachu.

Oblíbené jsou masivní dřevěné postele, patří mezi vítanou klasiku v rozmanitých dřevinách, mořeních i tvarech.

Kovové postele mají pevnou konstrukci, obvykle je zdobí dekorativní kování. Často jsou v kombinaci se dřevem. Hůře se s nimi manipuluje, mohou působit chladně až odtažitě.

Úložný prostor

Prostor pojme náhradní lůžkoviny, povlečení, hračky pro děti. Určitě ale dodržujte pravidelné vysávání a čistotu, není to skladiště!

Anketa

Stačí vám s partnerem manželská postel o rozměrech 180 x 200 cm?
Ano, pohodlně!
58,7 %
My máme menší a pořád nám to stačí.
18,5 %
Vejdeme se tak akorát. Prostor navíc by se hodil.
5,4 %
Ne, plánujeme si pořídit větší.
2,2 %
Ta by nám nestačila. Proto jsme si pořídili větší a jsme za to velmi rádi.
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Na kvalitu spánku má vliv i to, do čeho uléháme

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Manželské postele, Postele, matrace

Reklama

Související články

Matrace a rošty bez sebe nefungují, jak mají

Ani na té nejlepší matraci se nám dlouhodobě nebude dobře spát, když ji nepoložíme na správný rošt. Právě jeho volba zaručuje maximální prodyšnost a využití...

Užijte si spánek v záplavě květin

Zapomeňte na nudu jednobarevných povlečení a pusťte do své ložnice příval květin! Trendové květinové vzory se totiž drží v popředí už několik sezon. Jaké...

Výběr článků

Načítám