Hlavní obsah

Přineste si svůj starý nábytek a společně ho opravíme. Pražská střední škola vypsala kurzy pro kutily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský magistrát připravil ve spolupráci se Střední odbornou školou Jarov sérii kurzů oprav drobného nábytku pro širokou veřejnost. Cílem projektu je pomoci předcházet vzniku odpadu a udržovat předměty, aby co nejdéle sloužily. První osmihodinový kurz se poprvé konal poslední únorový víkend a  Novinky u toho nechyběly s kamerou.

Kurzy oprav drobného nábytku v pražské Střední odborné škole JarovVideo: Novinky

 
Článek

„Cílem je, aby účastníci kurzu uvedli výrobky, které si přinesou, zpátky do života,“ vysvětluje vedoucí učitel odborného výcviku Střední odborné školy Jarov Radek Andrlík.

Škola tak chce zamezit vyhazování starého nábytku a zároveň zájemce naučit nové dovednosti. Kromě drobného nábytku si účastníci kurzu nic nosit nemusí, vše jim na místě zajistí právě pořadatel kurzu.

„Nejdříve mi posílají fotku vybraného kusu nábytku a já jim schválím, zda se ten výrobek dá opravit. Následně si ho přinesou. Je to koncipováno tak, že ráno sem přijdou a odpoledne by si svůj kus nábytku měli odnést již opravený,“ doplnil Andrlík.

Foto: Novinky

Kurz v dílně Střední odborné školy Jarov

Celkem osmihodinový kurz začíná ráno v 8:30, na začátku probíhá školení, vyřešení nutných formalit a následně se již zájemci pouští do oprav svých vybraných kousků. Celou dobu jim je k dispozici dohled mistra truhláře. Za celý den zaplatí účastník kurzu 700 korun. V ceně je kromě rad truhláře také veškeré vybavení potřebné pro renovaci.

„Jedná se o rozšíření portfolia možností, jak mohou občané Prahy zacházet se starým nebo rozbitým nábytkem, a nabídnutí alternativy k odvozu předmětů na sběrné dvory. Snažíme se tak plnit závazky, které jsme si stanovili ve strategii Cirkulární Praha 2030, kde je cílem zejména předcházet vzniku odpadu a udržet předmět co nejdéle funkčním,“ uvedla začátkem února tehdejší náměstkyně pražského primátora pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti a životního prostředí Jana Plamínková z hnutí STAN.

Rodinná přehlídka dovedností kutila Pepy Libického

Jak bydlí VIP

Na první z celkem pěti kurzů si kutilové donesli židličky, stolek či krmítko pro ptáky. „Musí to být opravdu malé věci,“ upřesnil vedoucí odborného výcviku a dodal, že do e-mailu mu před prvním kurzem přišly tipy na opravu kousků, které musel lidem odmítat.

„Psala mi třeba paní, která doma měla, pravděpodobně po manželovi, stoleček, jenž byl dýhovaný a potřený šelakem. To opravdu za tu dobu kurzu opravit nejde,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Účastníce kurzu Šárka pod odborným vedením truhláře

Na kurz přišla také nadšená kutilka Šárka. Ta se zatím ve zručnosti zdokonalovala pouze pomocí videí na internetu. A právě na internetu se také dozvěděla o kurzu. Opravit si sem přinesla stolek, který dostala od tchyně.

„Najednou mě začalo zajímat, jak bych si ho mohla opravit a zkrášlit. Ještě nevím, zda ho nechám světlý, nebo půjde na tmavou. Chtěla bych z toho udělat takový atypický stoleček. Bude se ještě dýhovat a chtěla bych na něj nějaké netypické sklo,“ svěřila se.

Hned u vedlejšího stolu stojí před svým originálním kouskem nábytku další účastnice, paní Daniela. Ta se o kurzech dozvěděla z novin a hned se přihlásila.

Foto: Novinky

Daniela se pustila do opravy darované židle

„Přinesla jsem si darovanou židli, kterou bych jinak dávala truhláři opravit. Těší mě pracovat na tom sama. Židle s námi bude doma žít. Buďto na ní budeme sedět, když se to povede a bude stabilní, nebo bude sloužit alespoň jako dekorace. Představuji si ji s květinou,“ rozpovídala se.

Neočekávaný zájem

Zájem lidí o kurz předčil očekávání, uvedl ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček „Když za mnou z Magistrátu s tím nápadem přišli, tak jsem si říkal, zda se vůbec někdo přihlásí,“ prozradil Novinkám.

Do konce školního roku jsou momentálně vypsány další čtyři termíny, vždy jedna sobota v měsíci. „Všechny jsou již plně obsazeny,“ řekl Radek Andrlík. „Již teď mám navíc dalších deset žadatelů, kteří jsou jako náhradníci,“ doplnil.

Škola má ale údajně v plánu do konce kalendářního roku vypsat další kurzy. Veškeré informace naleznou zájemci na webových stránkách školy.

Anketa

Lákalo by vás vyrazit na kurz oprav drobného nábytku?
Ano
95,5 %
Ne
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 356 čtenářů.

Výtvarnice upcykluje starý nábytek, používá k tomu sklo, pryskyřici a rostliny

Bydlení

Reklama

Související témata:
Střední odborná škola Jarov

Související články

Minimalistické bydlení v přírodě

Strmě rostoucí náklady na energie nás nutí k zamyšlení, jak se stát soběstačným, kde ušetřit a kudy vede cesta k nízkonákladovému žití s ohledem na životní...

Výběr článků

Načítám